Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Σοβαρό Ασφαλιστικό πρόβλημα στον κλάδο των Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων.

ΑΝΑΦΟΡΑ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη

Προς: το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
-         Για τον . Υπουργό Εργασίας

Αθήνα, 27.03.2014

Θέμα: Σοβαρό Ασφαλιστικό πρόβλημα στον κλάδο των Ιδιοκτητών Τουριστικών  Καταλυμάτων.

Ο Βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοΐλης καταθέτει αναφορά την επιστολή της “Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών  Καταλυμάτων Κέρκυρας”  με θέμα την αδικία που συντελείται εις βάρος του κλάδου, εξ' αιτίας του  νόμου 4075/2012 που υποχρέωσε το σύνολο των επιχειρηματιών στην ασφάλιση τους στον ΟΑΕΕ. Επιπρόσθετα κρίνεται απαράδεκτο ότι ο ΟΑΕΕ αναζητά από όλους τους επιχειρηματίες, αναδρομικά ασφάλιστρα από τον Ιούλιο του 2012 έως και τον Απρίλη του 2013. Στην επισυναπτόμενη επιστολή της “Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών  Καταλυμάτων Κέρκυρας”, ζητείται να επανεξεταστεί το νομικό πλαίσιο και να επανέλθει με νομοθετική παρέμβαση η απαλλαγή επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων μέχρι δέκα (10) δωμάτια από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ.

Ο Βουλευτής Στέφανος Σαμοΐλης, υπενθυμίζει ότι το πρόβλημα χρίζει ιδιαίτερης προσοχής, διότι ο κλάδος των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων βρίσκεται σε ύφεση, με δραματικές συνέπειες για την τοπική οικονομία. Επιπρόσθετα, οι Απαντήσεις που ο ίδιος ο βουλευτής έλαβε σε δυο σχετικές με το θέμα Ερωτήσεις του στον κοινοβουλευτικό έλεγχο (469/27-7-12 και 5087/13-12-12) δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής και τεκμηρίωσης.

Επισυνάπτεται η Επιστολή.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Ο καταθέτων Βουλευτής
Στέφανος Σαμοΐλης
 


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κέρκυρα 26-03-2014
Αρ.πρ.1707

ΠΡΟΣ: Βουλευτή Κέρκυρας κ. Στέφανο Σαμοϊλη

Θέμα: Ενημέρωση για το Ασφαλιστικό Πρόβλημα του Κλάδου.

Αξιότιμε κύριε βουλευτά,

Όπως γνωρίζετε εξαιτίας του ευμετάβλητου ασφαλιστικού καθεστώτος των τελευταίων ετών οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες & εκμεταλλευτές τουριστικών καταλυμάτων του κλάδου μας βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις του νόμου 3846/2010 ο νομοθέτης έκρινε ορθώς την ένταξη ανασφάλιστων επιχειρηματιών με καταλύματα δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωμάτια στην υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΓΑ και την απαλλαγή τους από τον ΟΑΕΕ.

Στη συνέχεια ο νόμος 4075/2012 υποχρέωσε το σύνολο των επιχειρηματιών που άρχισαν να δραστηριοποιούνται μετά την 1-7-2012 μέσα από εισοδηματικά κριτήρια - στην ασφάλιση τους στον ΟΑΕΕ.

Με την ψήφιση του νόμου 4144/2013 επανήλθε μερικώς η αποκατάσταση της υπέρμετρης αδικίας του νόμου 4075/2012 καθώς παρέμειναν στην ασφάλιση του ΟΓΑ επιχειρηματίες με καταλύματα δυναμικότητας έως πέντε (5) δωμάτια.

Μέχρι σήμερα ο ΟΑΕΕ αναζητά από όλους τους επιχειρηματίες αναδρομικά ασφάλιστρα από τον Ιούλιο του 2012 έως και τον Απρίλη του 2013 (01-07-2012 – 17-04-2013), διάστημα για το οποίο έχουν αποδώσει κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο ταμείο τους.

Επειδή επί σειρά ετών οι συνάδελφοι με επιχειρήσεις έως 10 δωμάτια ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ χωρίς να είναι υποχρεωτική η εγγραφή τους στα Μητρώα του και επειδή οι ημέρες λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων του κλάδου μας δεν ξεπερνούν κατά μέσον όρο τις εβδομήντα (70) ετησίως ενώ ο τζίρος μιας μικρής επιχείρησης δεν είναι μεγαλύτερος από 8.000 € για κάθε χρόνο λειτουργίας της, είναι αδύνατη η καταβολή 4.000 € ετησίως από τον επιχειρηματία του κλάδου μας στον ΟΑΕΕ.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε:

Α. Να επανεξεταστεί το νομικό πλαίσιο και να επανέλθει με νομοθετική παρέμβαση η απαλλαγή επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων μέχρι δέκα (10) δωμάτια από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ όπως ίσχυε με τον νόμο 3846/2010 (άρθρο 25 παράγραφος 5).

Β. Οι αλλαγές να έχουν αναδρομική ισχύ για όσους έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί πριν από 1.7.2012.

Εάν δεν αποκατασταθεί άμεσα η άδικη ασφαλιστική επιβάρυνση με νομοθετική παρέμβαση, οι επιχειρηματίες του κλάδου μας που έμπρακτα στηρίζουν την τοπική οικονομία θα οδηγηθούν μέχρι και στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.

Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος Μπρεντάνος Κωνσταντίνος
Ο γεν. γραμματέας Κατσαρός Περικλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου