Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Με όλες μας τις δυνάμεις, για την ανατροπή στην Περιφέρεια Ιονίων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με όλες μας τις δυνάμεις, για την ανατροπή στην Περιφέρεια Ιονίων

Συνεδρίαση της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής Ιονίων του ΣΥΡΙΖΑ
 
Κέρκυρα, 26/03/2014

Συνεδρίασε στην Κέρκυρα η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ) Ιονίων του ΣΥΡΙΖΑ. Θέμα της συνεδρίασης ήταν η οργάνωση του εκλογικού αγώνα για τις Περιφερειακές Εκλογές του Μαΐου, για τις οποίες ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει την Περιφερειακή παράταξη «Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών» (ΑΝΑΣΑ), με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον σ. Θόδωρο Γαλιατσάτο.

Το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές, καθορίζεται από την πραγματικότητα των τεσσάρων χρόνων μνημονιακής λιτότητας στην Ελλάδα, μαζί με έξι χρόνια  βαθιάς λιτότητας και ύφεσης, με πλήρη απορρύθμιση κάθε πτυχής της ελληνικής οικονομίας, με διείσδυση και άλωση όλων των τομέων της από το κυρίαρχο ευρωπαϊκό πολυεθνικό κεφάλαιο. Οι μνημονιακές πολιτικές γίνονται μόνιμη πολιτική για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώνοντας μια ζοφερή πραγματικότητα οικονομικής επιτήρησης και περιορισμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Για την Αριστερά, η προοπτική ανάπτυξης και δημοκρατικών εξελίξεων προϋποθέτει μια Ελλάδα απαλλαγμένη από την Τρόικα και τα μνημόνια, που θα πορεύεται σε δημοκρατικούς και προοδευτικούς δρόμους με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Η προετοιμασία των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εντάσσεται αντικειμενικά στον κεντρικό πολιτικό στόχο που θέτουμε: την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και της κυβέρνησης, και την υλοποίηση ενός σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας από μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, από μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Η Αυτοδιοίκηση θέλουμε να είναι πολύτιμος πυλώνας αντίστασης και αλληλεγγύης, αλλά και κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, δημοκρατίας, υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Σε αυτές τις εκλογές πρέπει και από τα Ιόνια να αποσταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής της συγκυβέρνησης  ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Οι πολίτες των Ιονίων πλήττονται με ιδιαίτερο τρόπο από την πολιτική της νεοφιλελεύθερης λιτότητας. Εκατοντάδες στρέμματα δημόσιας και κοινόχρηστης γης παραχωρούνται στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό το ξεπούλημά τους. Παραχωρούνται περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους στην Κέρκυρα και στην Ζάκυνθο, περιοχές με αναπτυγμένες υποδομές στην Λευκάδα, περιοχές σχεδίου πόλης και κοινωνικού προορισμού στην Κεφαλονιά. Πλήττεται ο τομέας των υπηρεσιών και του τουρισμού. Μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, και αφαιρούνται τα εργασιακά τους δικαιώματα. Με τους σεισμούς της Κεφαλονιάς, το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης των Ιονίων τίθεται ως κεντρικό ζήτημα. Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει ταυτόχρονα την δυνατότητα αποκόμισης εκατόν πενήντα δισεκατομμυρίων ευρώ από την μελλοντική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα Ιόνια και την Ήπειρο. Το ζήτημα των υδρογονανθράκων και η συσχέτισή του με τις υπουργικές αποφάσεις που εκχωρούν την προστασία του περιβάλλοντος στους κεφαλαιούχους εκμεταλλευτές τους σε μια σεισμογενή περιοχή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και την ανάγκη ανατροπής αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Η προώθηση της  ιδιωτικοποίησης των Περιφερειακών αεροδρομίων, το θέμα των υδατοκαλλιεργειών κ.α.  δημιουργούν ένα εφιαλτικό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο για την οικονομική και κοινωνική ζωή στα Ιόνια. Συγχρόνως δημιουργείται και η ανάγκη του αγώνα για την  δημιουργία ενός μεγάλου αντιμνημονιακού μετώπου, αντιφασιστικού, ενάντια στην νεοφιλελεύθερη λιτότητα ώστε να ηττηθεί αυτή η πολιτική.

Η ΠΣΕ Ιονίων του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανατροπής στην Περιφέρειά μας. Οι συσχετισμοί των δυνάμεων στα Ιόνια αναδεικνύουν την ισχυρή δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ  και τα  σχετικά αυξημένα ποσοστά των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς. Σ’ αυτό το πλαίσιο:
  • Θέλουμε και εργαζόμαστε ώστε να δημιουργηθεί ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο καθώς και ένα πλειοψηφικό ρεύμα νίκης ενάντια στους υποψηφίους της συγκυβέρνησης και συμβολής στην  ανατροπή της ίδιας της συγκυβέρνησης και ανάδειξης κυβέρνησης της Αριστεράς.
  • Εργαζόμαστε για την υποστήριξη των θέσεων και του προγράμματος της ‘‘ΑΝΑΣΑ’’  απ’ όλους όσους αγωνίζονται ενάντια στο φασισμό, στα μνημόνια και τις πολιτικές νεοφιλελεύθερης λιτότητας που αυτά επιβάλλουν.
  • Εργαζόμαστε για την ανάπτυξη μετώπου και αγώνων στην περιοχή μας για την Υγεία, την Παιδεία, τον  Τουρισμό, το Περιβάλλον, τις Αποκρατικοποιήσεις και τα κοινωνικά-εργασιακά δικαιώματα. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων. Για τη συνοχή της Περιφέρειας, την επίλυση των μεγάλων θεμάτων που την ταλανίζουν (μεταφορικό ισοδύναμο, ΦΠΑ, χωροταξία, περιβαλλοντική προστασία, υδρεύσεις, απορρίμματα, βιολογικοί, αγροτουρισμός, ανασυγκρότηση πρωτογενούς παραγωγής κλπ).
Η ΠΣΕ Ιονίων του ΣΥΡΙΖΑ καθόρισε πρωτοβουλίες και δράσεις για την συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάπτυξη της “ΑΝΑΣΑ” σε όλα τα Ιόνια. Θα πρωτοστατήσει ώστε τα ψηφοδέλτια της “ΑΝΑΣΑ” να καλύπτουν χώρους και μαζικά κινήματα, να την φέρνουν πιο κοντά στους αγώνες και στα κινήματα που αναπτύχθηκαν στα Ιόνια, και να σηματοδοτούν μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συμμαχία δυνάμεων που διεκδικούν σήμερα την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών στην αυτοδιοίκηση και στη χώρα. Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οι υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για τους υποψήφιους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες της ‘‘ΑΝΑΣΑ’’, συζήτηση  η οποία θα ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες.

ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ Ιονίων
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου