Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Προχειρότητα, ασάφεια και αναπάντητα ερωτήματα για την κυβερνητική πρόθεση διάσπασης του Δήμου Κέρκυρας.

Προχειρότητα, ασάφεια και αναπάντητα ερωτήματα
για την κυβερνητική πρόθεση διάσπασης του Δήμου Κέρκυρας.
Δηλώσεις του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη

Κέρκυρα, 08/10/2013


Με εντελώς πρόχειρο και ανεπίσημο τρόπο, μέσω εσπευσμένων δηλώσεων του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια, ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να διασπάσει το σημερινό Δήμο της Κέρκυρας σε τρεις.
 
Ασαφής η προαναγγελία, δείχνει σπουδή του κ. υπουργού (και βουλευτή Κέρκυρας) να επενδύσει πολιτικά επάνω σε ένα αίτημα που ήδη έχει τεθεί απ’ την ίδια την προβληματική λειτουργία του Καλλικρατικού Δήμου Κέρκυρας, και έχει αναδειχθεί ως αίτημα του συνόλου σχεδόν της Κερκυραϊκής κοινωνίας.
 
Καθοριστικά ερωτήματα παρέμειναν αναπάντητα:
- Με ποιά κριτήρια θα γίνει ο διαχωρισμός;
- Ποιό θα είναι το χωροταξικό των νέων Δήμων;
- Πώς θα χρηματοδοτηθούν;
- Ποιό προσωπικό θα απασχοληθεί σ’ αυτούς;
- Με ποιον τρόπο θα κατανεμηθούν τα συσσωρευμένα χρέη;
 
Να σημειωθεί ότι δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση για την εξέλιξη αυτή.
 
Ως ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι ο σημερινός ενιαίος Δήμος της Κέρκυρας έχει αποτύχει. Παρ’ όλα αυτά, η διάσπασή του σε τρεις μικρότερους προϋποθέτει προεργασία και διαβούλευση.
 
Θεωρούμε ότι, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς μία τόσο σοβαρή διαδικασία, απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους 7 μήνες που υπολείπονται μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
 
Περιμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο. Εκτιμούμε, πάντως, ότι τα κριτήρια που επικράτησαν για το κυβερνόν κόμμα της ΝΔ ήταν καθαρά ψηφοθηρικά, καταδεικνύοντας έλλειψη σοβαρότητας εκ μέρους της.
 
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η κοντινότερη στον πολίτη εξουσία. Πρέπει να αποκτήσει άλλα χαρακτηριστικά, γι’ αυτό και απαιτεί κεντρική πολιτική με προοδευτικά και αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά, από μια κυβέρνηση Αριστερή.
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου