Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

Εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα το ξεπούλημα και το κλείσιμο των περιφερειακών αεροδρομίων.

Εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα
το ξεπούλημα και το κλείσιμο των περιφερειακών αεροδρομίων.

15/10/2013

Η κυβερνητική επιχείρηση ξεπουλήματος των αεροδρομίων της χώρας, οδηγεί σε ένα εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Οδηγεί στην εκποίηση όσο-όσο των κερδοφόρων 15 και στο κλείσιμο των υπολοίπων 24 από τα 39 αεροδρόμια που έχουν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ! Αν δεν ανατραπεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση τα περισσότερα περιφερειακά αεροδρόμια κινδυνεύουν να κλείσουν, παρά την πανομοιότυπη διάψευση του Υφυπουργού Μεταφορών κ. Μ. Παπαδόπουλου και του ΤΑΙΠΕΔ. Η διάψευσή τους αυτή έχει τόση αξιοπιστία, όση έχουν και οι κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι «δεν θα ληφθούν νέα μέτρα» αλλά κάθε μέρα επιβάλλονται νέα μέτρα.
 
Ποια είναι η αλήθεια για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την οποία προσπαθούν να κρύψουν ο κ. υφυπουργός και το ΤΑΙΠΕΔ; Τα γεγονότα δεν μπορούν να διαψευσθούν, και έχουν ως εξής:
  1. Τον Σεπτέμβρη του 2011, ο κ. Βενιζέλος «μετέφερε» και τα 39 περιφερειακά αεροδρόμια στο ΤΑΙΠΕΔ. Η απόφασή του αυτή είναι και παράνομη και άκυρη, διότι τα αεροδρόμια είναι κρατική περιουσία του Δημοσίου, συμβάλλουν ουσιαστικά στην τουριστική, δημογραφική και γεωγραφική συνοχή της χώρας, ενώ είναι το θεμέλιο στο αμυντικό δόγμα της χώρας. Συνεπώς δεν είναι ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου για να μπορεί να μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
  2. Με το ν. 4146/2013, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, για να καλύψει την παράνομη και άκυρη πράξη του κ. Βενιζέλου, είπε ότι μέχρι να πωληθούν θα ανήκει η λειτουργία και η εκμετάλλευσή τους στην ΥΠΑ, και συγχρόνως δημιούργησε την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων (Α.Ε.Δι.Π.Α.).
  3. Το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την απόφαση του κ. Βενιζέλου, προσέλαβε ομάδα συμβούλων, μεταξύ των οποίων και οι σύμβουλοι της “Lufthansa Consultants”, οι οποίοι έκαναν μελέτες και για τα 39 αεροδρόμια. Οι σύμβουλοι πρότειναν ότι όσα αεροδρόμια δεν προσελκύουν ενδιαφέρον πρέπει να κλείσουν, και αυτά προσδιορίζονται περίπου σε 24. Το γεγονός αυτό παραβλέπει εντελώς την γεωγραφική ιδιομορφία της χώρας, τις ακριτικές της περιοχές που έχουν την ανάγκη μεταφοράς φαρμάκων και άλλων υλικών, την μεταφορά ασθενών σε έκτακτες περιστάσεις, κλπ.. Δηλαδή καταδικάζει τα νησιά και τις ακριτικές περιοχές που δεν είναι εναρμονισμένα με τους δείκτες και τα κριτήρια των μνημονιακών αναγκών των δανειστών, και επιφέρει βαρύτατο πλήγμα σε βάρος του λαϊκού και εθνικού συμφέροντος.
  4. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις των Γερμανών συμβούλων, προχωράει σε ανοικτό διαγωνισμό για να παραχωρηθεί η εκμετάλλευση σε ιδιώτες επενδυτές 14-20 αεροδρομίων χωρισμένων σε δυο ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Κέρκυρας, Ηρακλείου, Χανίων, Ακτίου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ζακύνθου, Αλεξανδρούπολης και θα δοθούν «δώρο» της Καλαμάτας και του Αράξου. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Σαντορίνης Μυκόνου, Σκιάθου, Κω, Μυτιλήνης, Ρόδου, Σάμου, Χίου και «δώρο» της Λήμνου και της Αγχιάλου.
  5. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν εισηγήσεις, επίσης εκ μέρους γερμανικών συμφερόντων, για την πώληση της διαχείρισης των υπερπτήσεων, δηλαδή του FIR (του εναέριου χώρου που ελέγχει η χώρα μας), για τον οποίο οι ξένες αεροπορικές εταιρείες πληρώνουν διόδια διέλευσης ύψους 160 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Αυτές είναι οι κυβερνητικές κινήσεις, με τις οποίες ολόκληρος ο αεροπορικός χώρος μετατρέπεται  σε «ενδοχώρα» των γερμανικών συμφερόντων. Η οικονομική εκμετάλλευση και τα προβλεπόμενα κέρδη, κυρίως στον τουριστικό τομέα, παραδίδονται εξ ολοκλήρου στην καθετοποιημένη δομή που θα ελέγχουν γερμανικές και άλλες επιχειρήσεις.
 
Από τα 39 περιφερειακά αεροδρόμια, τα 5 συν 3 κρίνονται κερδοφόρα, και ουσιαστικά είναι «αιμοδότες» όλων των υπολοίπων. Συγκεκριμένα τα αεροδρόμια αυτά είναι της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Κέρκυρας και της Κω και συμπληρωματικά των Χανίων, της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Τα παραπάνω αεροδρόμια είναι αυτά που η κυβέρνηση ελπίζει και έχει κάποιες πιθανότητες να ιδιωτικοποιήσει. Για άλλα 7 προσπαθεί, «τυλίγοντάς» τα σε ελκυστικό «πακέτο», να προσελκύσει κάποιο ενδιαφέρον. Τα δε υπόλοιπα 24, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οδεύουν για κλείσιμο, αφού η μνημονιακή συγκυβέρνηση δεν πρόκειται να διαθέσει τα αναγκαία ποσά για την λειτουργία τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις να αποτραπεί αυτό το εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα της κυβέρνησης και της τρόικας. Να μην καταδικαστούν ολόκληρες περιοχές της χώρας σε «έρημες» περιοχές, οδηγούμενες σε οικονομικό, πολιτισμικό και δημογραφικό μαρασμό. Τα περιφερειακά αεροδρόμια πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, και θα παραμείνουν. Για λόγους αμυντικής θωράκισης της χώρας, για λόγους οικονομικούς και δημογραφικούς, για λόγους Περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και για κοινωνικούς λόγους. Ο «τεμαχισμός της» χώρας, ο γεωπολιτικός και γεωγραφικός ακρωτηριασμός, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, και δεν πρέπει να επιτραπεί!
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου