Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης.

10/10/2013

Η άρνηση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών να επανεξετάσει το θέμα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πόσο ανάλγητη, σκληρή και αναποτελεσματική είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική.

Με το ισχύον καθεστώς, ενώ επιβαρύνθηκαν δυσβάσταχτα οι καταναλωτές, δεν ευοδώθηκαν οι υπεραισιόδοξες κυβερνητικές προσδοκίες για αύξηση φορολογικών εσόδων. Η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε πέρυσι στην Κέρκυρα γύρω στο 70%. Ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες κινδυνεύουν να ξεπαγιάσουν όταν οι θερμοκρασίες θ’ αρχίσουν να πέφτουν. Το πρόσχημα της πάταξης του παραεμπορίου ξεπεράστηκε προ πολλού. Όμως η κυβέρνηση επιμένει φοροεισπρακτικά, συνεχίζει να κλείνει αυτιά και μάτια απέναντι στις εκκλήσεις της κοινωνίας.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, βλέποντας τα άλυτα προβλήματα στους επαγγελματίες – μέλη της να συσσωρεύονται, ενώ ήδη αρκετά πρατήρια υγρών καυσίμων έχουν βάλει λουκέτο, επαναφέρει το αίτημα για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα επίπεδα του 2011. Το αίτημά της, όμως, δε βρίσκει ανταπόκριση.

Όμως, τα τερτίπια που μηχανεύονται οι κυβερνόντες, δήθεν για να βοηθήσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα, έχουν γίνει πλέον αντιληπτά. Τελευταία, το Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε αύξηση του επιδόματος θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι (στα 34 λεπτά ανά λίτρο) και διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη καταβολή του. Αν, βεβαίως, το “αφεντικό” (η τρόικα) συμφωνήσει.

Από τις 15 του Οκτώβρη το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται κατά μέσο όρο προς 1,3 ευρώ/λίτρο (στην Κέρκυρα ίσως ξεπεράσει το 1,5 ευρώ/λίτρο) και αναμένεται να ανακοινωθεί το ύψος της επιδότησης και τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τα νοικοκυριά. Παρά την επιδότηση, ακόμα και τα επιδοτούμενα νοικοκυριά υπολογίζεται ότι θα προμηθευτούν το πετρέλαιο ακριβότερα από 1 ευρώ/λίτρο, τιμή απαγορευτική για τους περισσότερους.

Το Υπουργείο αναφέρεται μόνο σε επιδότηση πετρελαίου, παραβλέποντας το γεγονός ότι πολλές οικογένειες (ίσως οι περισσότερες), αδυνατώντας να ανταποκριθούν οικονομικά, επιλέγουν άλλους τρόπους θέρμανσης (ξυλόσομπες, πέλετ κλπ), οι οποίοι δεν επιδοτούνται.

Την ίδια ώρα, βέβαια, το Υπουργείο κλείνει τα μάτια μπροστά στην ολοφάνερη αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, όσον αφορά το φοροεισπρακτικό χαρακτήρα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι πέρυσι η κατανάλωση μειώθηκε κατά 70%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, και πιο συγκεκριμένα, να φτάσει στα επίπεδα του 2011, δηλαδή στα 0,21 € ανά 1.000 λίτρα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί περίπου στα 0,9 ευρώ/λίτρο από το 1,3 ευρώ που είναι σήμερα. Ήδη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου