Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Εικόνα εγκατάλειψης στα μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Κέρκυρας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη

Εικόνα εγκατάλειψης στα μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Κέρκυρας.
Συνάντηση Στέφανου Σαμοΐλη με την προϊσταμένη της 21ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Κέρκυρα, 25/06/2014

Με την προϊσταμένη της 21ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Tένια Ρηγάκου συναντήθηκε ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης την Τρίτη 24/6, προκειμένου να ενημερωθεί για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την υπηρεσία.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε, καταρχάς, στις ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα η 21η ΕΒΑ να διαθέτει από ανεπαρκές έως μηδενικό προσωπικό σε μουσειακούς χώρους και μνημεία, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τη φύλαξη και με τον καθαρισμό τους. Ως συνέπεια, πολλοί επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι “πνίγονται” από πυκνή βλάστηση, γιατί δεν υπάρχει καύσιμη ύλη ώστε να λειτουργήσουν τα χορτοκοπτικά ή και το προσωπικό που θα εργαστεί γι’ αυτό τον σκοπό.

Επιπλέον, για τον ίδιο λόγο, ορισμένοι αρχαιολογικοί και χώροι παραμένουν κλειστοί, καθώς όσοι φύλακες συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται από νέο προσωπικό. Ακόμη, αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι σε όλο το νησί, όπως και στους Παξούς, καθαρίζονται κάποιες φορές το χρόνο με πρωτοβουλία των ευαισθητοποιημένων κατά τόπους πολιτιστικών συλλόγων και φορέων. Όμως, αυτό δεν αρκεί, καθώς ο καθαρισμός των χώρων πρέπει να γίνεται συστηματικά για την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων.

Όπως εξήγησε η κα. Ρηγάκου, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν έχουν διατεθεί καθόλου πόροι και μόνο απ’ τα κονδύλια των έργων του ΕΣΠΑ γίνονται ορισμένες στοιχειώδεις παρεμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η 21η ΕΒΑ, ως υπηρεσία, δε διαθέτει καν τους στοιχειώδεις πόρους για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών.

Η συζήτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με την κα. Ρηγάκου επεκτάθηκε στην πορεία των έργων του ΕΣΠΑ, τα οποία επιβλέπει η υπηρεσία και που σιγά – σιγά ολοκληρώνονται, στον (αδρανή, μέχρι στιγμής) Φορέα Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης, αλλά και στις εργασίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο οι οποίες δε φαίνεται να εξελίσσονται με τους απαιτούμενους ρυθμούς.

Ειδικά όσον αφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το έργο “Εκσυγχρονισμός & επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας” (συνολικού Προϋπολογισμού 4.948.200 ευρώ) έπρεπε να είχε παραδοθεί μέσα στον Ιούνιο του 2014, όμως, εξαιτίας της αναγκαιότητας ενισχύσεων στην κατασκευή οι οποίες προέκυψαν στην πορεία, έχει δοθεί παράταση στην παράδοση του έργου έως το τέλος του 2014. Να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της εργολαβίας, παρεμβάσεις ανάπλασης εκτελούνται και στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείο, όπου επίσης ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά ευρήματα από αρχαιολογικές ανασκαφές που έχουν γίνει στην Κέρκυρα.

Το έργο -που εκτελείται με αυτεπιστασία- θεωρούταν απαραίτητο, καθώς το κτήριο που στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο (δεκαετίας 1960) χρήζει σοβαρών επισκευαστικών παρεμβάσεων. Το Μουσείο θα είναι ξανά επισκέψιμο από τις αρχές του 2016, καθώς, στο μεσοδιάστημα του ενός έτους, η υπηρεσία θα πρέπει να προβεί στην επανέκθεση των μουσειολογικών ευρημάτων.

Ο Στέφανος Σαμοΐλης

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν τα αρχαιολογικά μνημεία της Κέρκυρας, εξαιτίας της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών. Ιδιαίτερα καθώς διανύουμε τουριστική περίοδο, η κατάσταση αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά για τον υποψήφιο επισκέπτη των μνημείων μας και δυσφημιστικά συνολικά για την τουριστική Κέρκυρα.

Εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης, αλλά και προσωπικού φύλαξης, σπουδαίοι αρχαιολογικοί και μνημειακοί τόποι, όπως η Παλαιοχριστιανική Εκκλησία στο Μον Ρεπό και το Αγγελόκαστρο παραμένουν κλειστοί για το κοινό. Στην πρώτη περίπτωση, η ξύλινη εξέδρα έχει καταστραφεί και δεν υπάρχουν κονδύλια για να επισκευαστεί η για να αντικατασταθεί, ενώ στη δεύτερη δεν υπάρχει διαθέσιμος υπάλληλος που θα ανοίγει το χώρο για τους επισκέπτες και θα φροντίζει για την ασφάλειά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το Μουσείο της Παλαιόπολης παραμένει μόνο με μία βάρδια ανοιχτό και χωρίς καμία καθαρίστρια, ενώ με μία βάρδια λειτουργεί και το Νέο Φρούριο.

Ο Στέφανος Σαμοΐλης καυτηρίασε την ανυπαρξία στοιχειώδους συντήρησης σε ιστορικά μνημεία για τα οποία η Κέρκυρα υπερηφανεύεται και απ’ τα οποία προσδοκά να διατηρήσει το τουριστικό ρεύμα ή και να ενθαρρύνει την προσέλευση ακόμη περισσότερων τουριστών. Να σημειωθεί ότι, ήδη, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ξένων επισκεπτών που σχολιάζουν δυσμενώς την κατάσταση των ιστορικών μνημείων τα οποία επισκέπτονται, κυρίως λόγω της ελλιπούς συντήρησης και των σκουπιδιών.

Τέλος, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε την κα. Ρηγάκου για το μόνιμο ενδιαφέρον για τα ζητήματα που διαχειρίζεται η υπηρεσία της και εξέφρασε τη βεβαιότητα για την προθυμία των νέων τοπικών Αρχών (δημάρχου Κέρκυρας, περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων) να συνεργαστούν με την 21η ΕΒΑ, συνεργασία την οποία η κα. Ρηγάκου χαρακτήρισε ως τον ακρογωνιαίο λίθο για να προχωρήσουν τα τόσο σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τη διαφύλαξη του κερκυραϊκού Πολιτισμού.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου