Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Επίσκεψη Στέφανου Σαμοΐλη στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη

Επίσκεψη Στέφανου Σαμοΐλη στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας

Κέρκυρα, 20/06/2014

Τα συσσωρευμένα και πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, τα οποία διαμορφώνουν συνθήκες επισφαλούς λειτουργίας του ιδρύματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαδοχικών επαφών που είχε την Πέμπτη 19/6 ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης με το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων, με την ΕΓΕΣΥΚ και με τη Διοίκηση του ΓΝΚ.

Κατάσταση αποδόμησης του Νοσοκομείου, και κατ’ επέκταση της δημόσιας υγείας στην Κέρκυρα, παρουσίασαν οι εργαζόμενοι στο βουλευτή. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΚ και στα Κέντρα Υγείας του Νομού Παναγιώτης Καλιβόπουλος αναρωτήθηκε πώς γίνεται το ΓΝΚ, οικονομικά και διαχειριστικά, να αξιολογείται ως ένα απ’ τα καλύτερα πανελλαδικά, την ίδια ώρα που βιώνει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός του διαρκώς συρρικνώνεται.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων, παρουσιάζεται οριζόντια περικοπή 5% στις εφημερίες των γιατρών, οφείλονται πολλές ημέρες ρεπό και αδειών, ενώ το προσωπικό συνεχώς μειώνεται και δεν αναπληρώνεται. Ο πρόεδρός του Π. Καλιβόπουλος εκτίμησε ότι διαφαίνεται η πρόθεση της κεντρικής διοίκησης να μετατρέψει το Νοσοκομείο της Κέρκυρας σε διευρυμένο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, μετέφερε στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τον προβληματισμό του για τον αυξανόμενο αριθμό των ανασφαλίστων που έχουν ανάγκη να εξυπηρετηθούν από το Νοσοκομείο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα που ανέκυψε εσχάτως με την παραχώρηση του κτηριακού συγκροτήματος του παλιού Ψυχιατρείου στο ΤΑΙΠΕΔ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ Λευτέρης Μαρκάτης παρουσίασε τη δημόσια υγεία στο Νομό της Κέρκυρας σαν τον “μεγάλο ασθενή”, με αφορμή τις μεγάλες ελλείψεις και τη διαρκή μείωση των δαπανών για την Υγεία.

«Ο θάνατος στο χώρο της δημόσιας υγείας είναι αργός και βασανιστικός», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο κλείσιμο νοσοκομείων, στο “πάγωμα” των προσλήψεων και στην εξάντληση των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, την ίδια ώρα που, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνονται ραγδαία. Μάλιστα, επέρριψε σοβαρές ευθύνες στη Διοίκηση του ΓΝΚ, θεωρώντας ότι δεν ασκεί ισχυρή πίεση προς το Υπουργείο για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Σχολιάζοντας την αξιολόγηση του ΓΝΚ, ο Λ. Μαρκάτης υποστήριξε ότι, στην πραγματικότητα, το Νοσοκομείο της Κέρκυρας κατατάχθηκε στα “καλύτερα” της χώρας, όμως με χαρακτηριστικά “επιχείρησης” και όχι με κριτήρια πληρότητας και ποιότητας παροχών. Επομένως «ο διοικητής του ΓΝΚ δεν μπορεί να καυχιέται δημοσίως ότι δήθεν πάμε καλά, όταν η αξιολόγηση ήταν αποτέλεσμα του αγώνα και του πόνου των εργαζομένων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ιατρικός κλάδος στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας λειτουργεί με κενά μεγαλύτερα του 40%, ειδικότητες “πρώτης γραμμής” λείπουν για πολλά χρόνια (ρευματολόγος, δερματολόγος, ενδοκρινολόγος κ.α.), πολλές παραμένουν οι ανενεργές κλίνες, ολόκληρες πτέρυγες (χειρουργική, ορθοπεδική) είναι κλειστές, ενώ σοβαρό έλλειμμα είναι η απουσία Νεογνολογικής Κλινικής ή, έστω, Μονάδας Αυξημένης Ευθύνης για νεογνά, σε ένα Νομό με περισσότερες από 500 γεννήσεις κάθε χρόνο. Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι εμφανέστερες, λόγω των αυξημένων περιστατικών που το Νοσοκομείο καλείται να εξυπηρετήσει. Την ίδια ώρα, ο αξονικός τομογράφος παρουσιάζει προβλήματα, ενώ ο μαγνητικός δεν  έχει ακόμα λειτουργήσει.

Τέλος, σοβαρό θέμα έχει ανακύψει με τη μετακίνηση γιατρών από Κέντρα Υγείας για να καλυφθούν ανάγκες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΓΝΚ, όπως εξήγησε ο γιατρός του Κ.Υ. Αγίου Μάρκου Σπύρος Ζούπας.

Ακολούθησε συνάντηση με το διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κώστα Γρηγορόπουλο, ο οποίος σημείωσε πως, πράγματι, στο ΓΝΚ υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και οι συνθήκες είναι καθημερινά πολύ δύσκολες, παρά το γεγονός ότι, όπως υποστήριξε, η Διοίκησή του έχει επανειλημμένως υποβάλλει αιτήματα στο Υπουργείο για την κάλυψη των κενών, ενώ το Δ.Σ. έχει ζητήσει 10 άτομα επικουρικό προσωπικό για τις αυξημένες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου.

Δεν υιοθέτησε, ωστόσο, την άποψη των εργαζομένων για πλημμελή χειρισμό της κατάστασης από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, ενώ επέκρινε τη στάση όσων διαμαρτύρονται για την απόφασή του να καλυφθεί μέρος των κενών στο ΤΕΠ με μετακίνηση γιατρών απ’ το Κ.Υ. Αγίου Μάρκου, το οποίο διαθέτει επάρκεια προσωπικού σε πολλές ειδικότητες, υπογραμμίζοντας ότι η πράξη του ήταν καθ’ όλα νόμιμη.

Τέλος, αρνήθηκε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των εφημεριών, ενώ αναφέρθηκε και στο ομόφωνο ψήφισμα της Διοίκησης ενάντια στην εκποίηση του κτηριακού συγκροτήματος του παλιού ΨΝΚ, μετά την παραχώρησή του στο ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνοντας ότι, σε αυτή την περίπτωση, το ΓΝΚ θα απωλέσει 190.000 ευρώ ετησίως από το μίσθωμα που καταβάλλει το Ιόνιο πανεπιστήμιο για τη χρήση των κτηρίων αυτών.

Ο Στέφανος Σαμοΐλης, αφού σημείωσε πόσο ευαίσθητος είναι ο τομέας της Υγείας, γι’ αυτό και χρήζει προσεκτικών χειρισμών, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η κεντρική εξουσία δεν έχει φροντίσει να καλύψει βασικές ανάγκες του Νοσοκομείου της Κέρκυρας, κυρίως τα κενά σε προσωπικό. Παράλληλα, τόνισε ότι η αξιολόγηση του ΓΝΚ ως ένα απ’ τα καλύτερα στην επικράτεια δε στηρίχτηκε σε κοινωνικά δεδομένα αλλά σε… επιχειρηματικά στοιχεία και, πάντως, είναι πασιφανές ότι κάθε άλλο παρά ομαλή μπορεί να χαρακτηριστεί η λειτουργία του. Σε σχέση με τους εργαζομένους του ΓΝΚ, εκτίμησε ότι έχουν ξεπεράσει τις ανθρώπινες αντοχές και προσφέρουν με αυτοθυσία τις υπηρεσίες τους στους πολίτες.

Όπως υπογράμμισε ο βουλευτής, το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας θα έπρεπε να αποτελεί “στολίδι” για την τουριστική Κέρκυρα και να προσφέρει στο νησί ώθηση ανάπτυξης, όχι μόνο κτηριακά αλλά και σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Οι μνημονιακές πολιτικές, που εφαρμόζονται με ζήλο από την κυβέρνηση της καταστροφής ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, έχουν οδηγήσει την Υγεία στα άκρα. Επομένως, απαιτείται άμεσα αλλαγή πολιτικής και εφαρμογή μιας νέας πολιτικής γραμμής, σε φιλολαϊκή βάση όπως αυτήν που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να απολαμβάνουν όλοι και ιδιαίτερα οι οικονομικά αδύναμες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου