Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Απορυθμίζει η κυβέρνηση τον κλάδο της ναυτιλίας και του τουρισμού.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη
Απορυθμίζει η κυβέρνηση τον κλάδο της ναυτιλίας και του τουρισμού.
Τοποθέτηση του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Κέρκυρα, 07/04/2014

Εισηγητής εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου του  Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» ήταν ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης.

Στην τοποθέτησή του, ο Στέφανος Σαμοΐλης τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εκφράζει την κυβερνητική  πρόσδεση στο μοντέλο της «άνεργης ανάπτυξης» όπου η παραγωγή και η εγχώρια οικονομία δεν θα συνοδεύεται από κανένα αναδιανεμητικό μηχανισμό προς το κοινωνικό συμφέρον. Ένα νομοσχέδιο που απορυθμίζει το κλάδο της ναυτιλίας χάριν του ασύδοτου ανταγωνισμού, καταργεί μια σειρά ασφαλιστικών δικλείδων, επιφέρει περιβαλλοντικές επιπτώσεις με την αδιακρίτως εισαγωγή πλωτών εξεδρών που απαξιώνουν το τουριστικό προϊόν μαζί με αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις φορέων και υποδομών όπως αυτή του Οίκου Ναύτου με το Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας.

Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα προωθούνται για μια ακόμη φορά. Με φοροαπαλλαγές όπως η κατάργηση του φόρου σκαφών αναψυχής, του φόρου πολυτελείας των ιδιωτικών σκαφών και την εξίσωση του «φαρικού τέλους» μεταξύ ξένων και ελληνικών πλοίων. Με την ενθάρρυνση της συστηματικής φοροδιαφυγής όπως για παράδειγμα  το «παράθυρο» που ανοίγεται για αύξηση των εικονικών ναυλώσεων. Παράλληλα στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν οι συλλογικές συμβάσεις των ναυτεργατών, οι μειώσεις αποδοχών των εργαζόμενων της πλοηγικής ηγεσίας με την ένταξη τους στο ενιαίο μισθολόγιο, η εισαγωγή του θεσμού των «κυβερνητών με το μπλοκάκι» για σκάφη αναψυχής μέχρι 24 μέτρα και η αποδυνάμωση του ΝΑΤ μέσω καταργήσεων αλλεπάλληλων εισφορών και έντασης της ανασφάλιστης εργασίας των Ελλήνων ναυτικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοΐλης τάσσονται ανοιχτά κατά της απορρύθμισης του ελληνικού τουριστικού κλάδου μέσα από νομοσχέδια που καθιστούν την τουριστική ναυτιλία επικερδή για τις μεγάλες επιχειρήσεις στις πλάτες των εργαζομένων και σε βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Χρησιμοποιώντας κάθε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό μέσο που έχουμε στην διάθεση μας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε υπέρ του κοινωνικού συνόλου, έτσι ώστε ο τουρισμός να μετατραπεί πραγματικά σε ένα «εργαλείο» στήριξης και όχι περιθωριοποίησης της κοινωνίας. 

Στέφανος Σαμοΐλης
βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου