Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Ανάλγητη και εκβιαστική η μεθόδευση είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ΚΕΑΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη

Ανάλγητη και εκβιαστική η μεθόδευση είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.)

Κέρκυρα, 02/04/2014

Ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοΐλης και 28 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλαν Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, για τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ιδρύει  -ως μνημονιακή δέσμευση-  το Κ.Ε.Α.Ο και μεθοδεύει την αφαίμαξη των μικρών οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο Κ.Ε.Α.Ο. διαβιβάζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ (από 1/7/2013) και του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ (από 1/1/2014), όταν αυτές αφορούν ποσά συνολικής οφειλής άνω των 5.000 ευρώ, καθώς και οφειλές, οι οποίες, ενώ είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση, δεν αποδόθηκαν έγκαιρα από τους υπόχρεους. Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ ενημερώνουν τον οφειλέτη για τη ύπαρξη της οφειλής και εφόσον ο οφειλέτης δεν προβεί σε εξόφληση ή ρύθμιση της οφειλής, λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των ληξιπρόθεσμων ποσών σε χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 50 μέρες.

Με δεδομένη την είσπραξη των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ από το ΚΕΑΟ, το οποίο υπάγεται διοικητικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, συμπεραίνεται ότι τα έσοδά τους αυτά θεωρούνται Δημόσια Έσοδα και οι ληξιπρόθεσμες ή καθυστερούμενες οφειλές των ασφαλισμένων προς αυτά ως οφειλές τους προς το Δημόσιο. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, που προβλέπει τη δυνατότητα κατάσχεσης ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους, μέτρο που προσφάτως κρίθηκε ως αντισυνταγματικό από το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ!

Η διαδικασία είσπραξης οφειλών μέσω του Κ.Ε.Α.Ο είναι κοινωνικά ανάλγητη για τους μικρούς οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, ειδικά για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, οι οποίοι δεν αρνούνται, αλλά αδυνατούν λόγω των συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής να εκπληρώσουν τις οφειλές τους απέναντι στους ασφαλιστικούς τους φορείς, με αποτέλεσμα να στερούνται οι ίδιοι και οι οικογένειες τους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να τίθενται σε κίνδυνο τ’ ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Ακόμα, τα χρήματα που θα εισπράξει με εκβιαστικό τρόπο το Κ.Ε.Α.Ο από τους ασφαλισμένους δεν είναι σαφές αν θα χρησιμοποιηθούν υπέρ των ασφαλιστικών τους ταμείων ή αν θα αξιοποιηθούν για την απομείωση του δημόσιου χρέους, όπως συμβαίνει με την εισφορά αλληλεγγύης υπέρ των ανέργων.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, οι 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν:
  1. Ποιος διαχειρίζεται τα χρήματα που εισπράττει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.);
  2. Αποτελεί το σύνολο των εσόδων του ΚΕΑΟ περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων ή από τη στιγμή που χαρακτηρίζονται ως Δημόσια Έσοδα συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των τρεχουσών δραστηριοτήτων του κρατικού προϋπολογισμού και ειδικότερα στην απομείωση του Δημοσίου Χρέους, όπως συμβαίνει με την εισφορά αλληλεγγύης υπέρ των ανέργων;
  3. Προτίθενται να προβούν στην αποποινικοποίηση «ίδιων οφειλών» και να προχωρήσουν άμεσα σε ρεαλιστικές ρυθμίσεις αποπληρωμής οφειλών των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, ώστε αφενός να δοθεί λύση στο αδιέξοδο των ασφαλισμένων που στερούνται τ’ ασφαλιστικά τους δικαιώματα και αφετέρου να εξασφαλιστούν εισροές στα ασφαλιστικά ταμεία;
  4. Υπάρχει συγκεκριμένο ποσό για το οποίο η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εισπράξει ως Δημόσια Έσοδα μέσω του ΚΕΑΟ;
  5. Με ποιον τρόπο σκοπεύουν να εφαρμόσουν την πρόσφατη απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η κατάσχεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών εάν προηγούμενα δεν έχει ενημερωθεί ο οφειλέτης; Θα επιστρέψετε τα κατασχεθέντα στους δικαιούχους; Θα προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση καταργώντας τις αντισυνταγματικές τροποποιήσεις του ΚΕΔΕ;
Οι 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν επίσης να κατατεθούν το σώμα τα παρακάτω στοιχεία και σχετικά έγγραφα:
  1. Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των οφειλών που διαβιβάστηκαν στο ΚΕΑΟ από ίδρυσής του, ποιο το συνολικό ύψος αυτών και από ποιους ασφαλιστικούς οργανισμούς εστάλησαν;
  2. Πόσες προσκλήσεις προς τακτοποίηση οφειλών εστάλησαν και πόσοι οφειλέτες έκαναν αίτηση για ένταξη σε ρύθμιση μετά την εισαγωγή τους στο ΚΕΑΟ; Σε τι ποσό οφειλών αντιστοιχεί ο αριθμός των οφειλετών που εντάχθηκαν σε ρύθμιση.
  3. Πόσες παραγγελίες κατάσχεσης εις χείρας τρίτου εκδόθηκαν και πόσες παραγγελίες κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας; Σε ποιο ποσό αντιστοιχούν συνολικά οι κατασχέσεις.
  4. Πόσα χρήματα έχει εισπράξει μέχρι σήμερα ο ΚΕΑΟ και από πόσους οφειλέτες.
  5. Ποιο είναι το ποσό που έχει αποδοθεί στα ασφαλιστικά ταμεία από τις εισπράξεις του ΚΕΑΟ και σε ποιον κωδικό έχει εγγραφεί.
Στέφανος Σαμοΐλης
βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου