Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Να σταματήσουν οι εργασίες των γεωτρήσεων στον «Ερημίτη».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Να σταματήσουν οι εργασίες των γεωτρήσεων στον «Ερημίτη».
Να σταματήσει η παράνομη και αντισυνταγματική διαδικασία εκποίησης-ξεπουλήματος της περιοχής.

Κέρκυρα, 15/04/2014

Οι γενικευμένες αντιδράσεις, αλλά και οι εκκρεμούσες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν στάθηκαν εμπόδιο στο ΤΑΙΠΕΔ, που προχωρά τις διαδικασίες ξεπουλήματος του Ερημίτη.

Αγνοώντας τους πάντες, τα συνεργεία του ιδιώτη «επενδυτή» ξεκίνησαν γεωτρήσεις στην περιοχή, προφανώς για την καταγραφή των εδαφικών δεδομένων ώστε να προετοιμαστεί η δόμηση.

Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης, ο υποψήφιος δήμαρχος Κέρκυρας με τη «Νέα Ριζοσπαστική Κίνηση» Κώστας Νικολούζος, και η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας με την «ΑΝΑΣΑ» Νικολέττα Πανδή, βρέθηκαν από νωρίς το πρωί της Μ. Τρίτης στον Ερημίτη, αντιστεκόμενοι -μαζί με την Επιτροπή Αγώνα κατά του ξεπουλήματος του Ερημίτη και κατοίκους της περιοχής- στην παρέμβαση που ξεκίνησαν τα τεχνικά συνεργεία, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία της πώλησης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Απών από την κινητοποίηση ο Δήμος της Κέρκυρας, δεν πρόβαλε, ως όφειλε, καμία αντίδραση για τις εργασίες των συνεργείων. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης κατήγγειλε τη στάση της δημοτικής Αρχής, η οποία όχι μόνο δεν εφάρμοσε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και η Πολεοδομία του Δήμου έδωσε την άδεια στην Εταιρεία να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις, συνηγορώντας υπέρ μιας παράνομης και αντισυνταγματικής διαδικασίας.

Οι «επενδυτές», το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά προφανώς και ο Δήμος Κέρκυρας, ξεχνούν, αγνοούν ή παραβλέπουν ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα συνολικά τρεις Αιτήσεις Ακύρωσης στο ΣτΕ που πρόκειται να εκδικαστούν το Μάη και το Σεπτέμβρη του 2014:
  • Η πρώτη Αίτηση Ακύρωσης είναι κατά του υπ. αρ. 60 από 8 Μαΐου 2004 Π.Δ. «Τροποποίηση του Ναυτικού Οχυρού Αγίου Στεφάνου» (ΦΕΚ 111/Α/14-5-2013), για τους εξής λόγους: Η προσβαλλόμενη προβλέπει μετεγκατάσταση του Ναυτικού Οχυρού του Αγ. Στεφάνου, το οποίο διαθέτει ραντάρ και είναι το μοναδικό που καλύπτει τις ανάγκες επιτήρησης των στενών Κέρκυρας - Αλβανίας και μάλιστα στη στενότερη θαλάσσια μεθόριο. Η νέα θέση της απαγορευμένης ζώνης του Ναυτικού Οχυρού, βρίσκεται στο όριο του εν λόγω ακινήτου, μέσα σε χαράδρα, και στερείται ορατότητας χωρίς να υπάρχει επιτηρούμενη ζώνη που να διασφαλίζει την ασφάλεια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων (παραβίαση του ν. 376/1936). Η προσβαλλόμενη επίσης, αντίκειται στο άρθρο 1 του Συντάγματος, καθώς προκαλεί κινδύνους στην εθνική ασφάλεια και επομένως βλάπτει την εθνική κυριαρχία.
  • Η δεύτερη Αίτηση Ακύρωσης είναι κατά της με αριθ. 236/20−6−2013 απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ 1495/Β/20-6-2013), με την οποία μεταβιβάζεται και περιέρχεται χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή το ακίνητο, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αποτελούσε την απαγορευμένη Ζώνη του Ναυτικού Οχυρού Αγ. Στεφάνου σύμφωνα με το ΠΔ με αρ 398/2001 (ΦΕΚ 279/Α/13-12-2001). Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε, ότι ούτε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν ήξερε, ότι στην εν λόγω περιοχή θα καταργούνταν η επιτηρούμενη ζώνη του Ναυτικού Οχυρού! Αξίζει βέβαια να προσθέσουμε ότι μαζί με το Ν.Ο., μεταβιβάζεται και αρχαίο μνημείο (μύλος – πύργος της Βενετσιάνικης φρουράς «Καστελάκι της Γουάρδιας»), ο μοναδικός σωζόμενος στο νησί.
  • Η τρίτη Αίτηση Ακύρωσης είναι κατά του από 12-11-2013 Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Έγκριση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του δημοσίου ακινήτου με την ονομασία «Κασσιόπη Κέρκυρας» (ΦΕΚ406/ΑΑΠ/15-11-2013), και προβάλει 15 σοβαρότατους λόγους ακύρωσης, ενδεικτικούς του θράσους με το οποίο η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ παρακάμπτουν και παραβιάζουν τις δεκάδες προστατευτικές διατάξεις διεθνών Συνθηκών, Συμβάσεων και νομοθεσιών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην εκποίηση-ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η περιβαλλοντική καταστροφή και η τσιμεντοποίηση, δεν είναι «ανάπτυξη». Οι αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων τους, οι ομόφωνες αποφάσεις των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών, οι τεκμηριωμένες προσφυγές και νομικές εκκρεμότητες, δεν μπορούν έτσι προκλητικά και αυθαίρετα να αγνοούνται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας στέκεται αλληλέγγυος στο κάλεσμα των τοπικών φορέων για την προστασία του «Ερημίτη». Καλούμε την Δημοτική Αρχή να υπερασπιστεί την εφαρμογή των ομόφωνων δικών της αποφάσεων. Ζητάμε να γίνουν σεβαστές οι προσφυγές και η υποχρέωση αναμονής της εκδίκασής τους στο ΣτΕ. Ζητάμε να αποσυρθούν άμεσα τα συνεργεία από την περιοχή. Ζητάμε να σταματήσει η παράνομη και αντισυνταγματική διαδικασία της εκποίησης και του ξεπουλήματος.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου