Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Προκλητική η ενδεχόμενη προσφυγή του ΤΑΙΠΕΔ για την Πράξη χαρακτηρισμού του Ίσσου.

ΕΡΩΤΗΣΗ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-         Οικονομικών
-         Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Αρ. Πρωτ. 7338/31-03-2014

Θέμα:  Προκλητική η ενδεχόμενη προσφυγή του ΤΑΙΠΕΔ στη Δ/ση Δασών Νομού Κέρκυρας για την Πράξη χαρακτηρισμού του “Ίσσου”.

Η μεταβίβαση του ακινήτου ΑΒΚ 468 (“Ίσσος”) στη Λιμνοθάλασσα Κορισσίων έκτασης 1.788.268,00 τμ στο ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη προσβληθεί με Αίτηση Ακύρωσης στο ΣτΕ, η απόφαση του οποίου αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για μια από τις προκλητικότερες μεταβιβάσεις στην Ελλάδα, καθότι το εν λόγω ακίνητο αποτελεί σπάνιο οικότοπο προστασίας ΖΕΠ (GR2230007), διαθέτει το  μοναδικό δάσος κέδρων καθώς και τις  μοναδικές στην Ελλάδα πετρόμορφες αμμοθίνες Πλειστοκαινικής ηλικίας. Είναι ένα σύνθετο και σχεδόν αδιατάρακτο φυσικό οικοσύστημα μεγάλης αισθητικής, βιολογικής αλλά και αρχαιολογικής αξίας (ΑΑΑ [Υπ. Πολιτισμού, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων] (ISSN 0004-6604)).

Έγκυρες πληροφορίες, αναφέρουν την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να προσφύγει κατά της Πράξης Χαρακτηρισμού της Δ/σης Δασών του νομού Κέρκυρας, επειδή το οικοσύστημα χαρακτηρίστηκε ως “Δάσος Αρκεύθου”. Ο χαρακτηρισμός αυτός προκύπτει από τεκμηριωμένη επιστημονική εισήγηση βασισμένη στη μορφολογία του εδάφους, τις αεροφωτογραφίες, την υπάρχουσα φυτοκάλυψη, τη σημερινή διαχείριση κλπ.

Η ενδεχόμενη αυτή κίνηση από το ΤΑΙΠΕΔ εγείρει τόσο ηθικά όσο και πολιτικά ζητήματα, διότι είναι πέραν του δέοντος προκλητική η κυνικότητα με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ αντιμετωπίζει τα ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας. Η όποια προσπάθεια ένστασης επί της συγκεκριμένης ορθότατης Πράξης Χαρακτηρισμού, θα θέσει σε κίνδυνο το σώμα των προστατευτικών διατάξεων του οικοσυστήματος και θα γίνει ακόμα πιο τρωτό στις επερχόμενες διατάξεις των ΕΣΧΑΔΑ κλπ. Όσο το εν λόγω ακίνητο είναι χαρακτηρισμένο ως Δάσος, εμπίπτει στη συνταγματική προστασία και το βασικά αναπαλλοτρίωτο των δημόσιων κοινόχρηστων πραγμάτων, η οποία επιτάσσεται από το Σύνταγμα. Αν όμως αποχαρακτηριστεί - για λόγους διευκόλυνσης του αμφιβόλου έργου αποκρατικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ και μόνο - θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την προστασία του σπάνιου και μοναδικού στην Ελλάδα φυσικού μνημείου. 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Τι προτίθενται να πράξουν, για την αποτροπή της ενδεχόμενης προσφυγής του ΤΑΙΠΕΔ στη Δ/ση Δασών του νομού Κέρκυρας κατά της συγκεκριμένης Πράξης Χαρακτηρισμού;
  2. Ποιο Υπουργείο ή επίσημος κρατικός φορέας θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη του ενδεχόμενου αποχαρακτηρισμού του σπάνιου οικοσυστήματος του “Ίσσου”, ποιος δηλαδή θα τεκμηριώσει την ανάγκη του ΤΑΙΠΕΔ να μειώσει τον δείκτη προστασίας και θεσμικής θωράκισης του οικοσυστήματος αυτού;
  3. Συμφωνούν με την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να μειωθεί ο δείκτης προστασίας  και θεσμικής θωράκισης του “Ίσσου”;
Ο ερωτών βουλευτής
Στέφανος Σαμοΐλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου