Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Δε θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δε θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε!


Κέρκυρα, 06/02/2014

Η εμμονή της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε αντικοινωνικές πολιτικές, βυθίζει τη χώρα μας σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει πια δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, με την ανεργία να φτάνει το 30%, και τους νέους κατ' αποκλειστικότητα στη δίνη μιας σύγχρονης βαρβαρότητας.

Η ομολογία Γεωργιάδη πως γνώριζε ότι το μνημόνιο είναι καταστροφή, και οι αλλαγές που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποδεικνύουν ότι η κρίση, για την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της λειτουργεί ως ευκαιρία.

Το μοντέλο που προωθούν, με το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ, δομών που εξυπηρετούσαν δωρεάν για δεκαετίες τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, και τη παράλληλη μετατροπή του Οργανισμού μόνο σε «αγοραστή» υπηρεσιών, ευνοεί προνομιακά τις μεγάλες επιχειρήσεις υγείας και θα οδηγήσει σε μια εφιαλτική κατάσταση, όπου οι λειτουργοί της υγείας θα υποβαθμίζονται επαγγελματικά και επιστημονικά, ενώ οι ασθενείς θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη την ώρα που θα έχουν ανάγκη.

Η επιβάρυνση αυτή προστίθεται σε μια σειρά από ήδη εφαρμοζόμενα εισπρακτικά μέτρα όπως:
  • Η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 100%.
  • Ο τριπλασιασμός του κόστους νοσηλείας με την εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων.
  • Η επιβολή συμμετοχής 15% για εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις.
  • Το εισιτήριο των 5ευρώ για εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Το «χαράτσι» του 1 ευρώ ανά συνταγή 3 φαρμάκων.
  • Η αύξηση του αριθμού των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
  • Η δραματική μείωση κατά 539 εκατ. € του ποσού για τις παροχές ασθένειας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Παράλληλα οδηγούνται σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα και τελικά στην απόλυση 8.500 εργαζόμενοι, με το πρόσχημα των μνημονιακών στόχων.

Είναι πλέον σαφές, ότι ο στόχος τους είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης.

Αν τους αφήσουμε, το μέλλον θα είναι ο ανασφάλιστος καρκινοπαθής συνάνθρωπός μας που υποδέχθηκε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και απεβίωσε, ψάχνοντας απελπισμένα να βρει κάπου θεραπεία την οποία αδυνατούσε να πληρώσει.

Αυτό που φοβούνται είναι ο λαός. Η απόσυρση του χαρατσιού των 25 € για εισαγωγή στα νοσοκομεία, αναδεικνύει τον πανικό της κυβέρνησης μπροστά στη γενικευμένη κατακραυγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μετώπου αντίστασης και ανατροπής, με συμμετοχή των εργαζομένων στην Υγεία, συλλογικοτήτων, τοπικών κοινωνιών και κάθε πολίτη ξεχωριστά, που θα οργανώνει κοινές δράσεις για την υπεράσπιση των δημόσιων δομών υγείας.

Καμία απόλυση - κανένα κλείσιμο δομής του πρώην ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ - κανένας φραγμός σε όποιον έχει ανάγκη σε πρόσβαση σε γιατρούς και υπηρεσίες.

Τα «ισοδύναμα» να τα αναζητήσουν από τις λίστες των μεγάλων φοροφυγάδων, από τις μίζες, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά που διαχρονικά ενδημούσαν στο Σύστημα Υγείας με την συγκάλυψη των κομμάτων που σήμερα κυβερνούν, και όχι από τις άδειες τσέπες του ελληνικού λαού.

Παλεύουμε για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, για ισότιμη, ΔΩΡΕΑΝ και καθολική πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση, εισόδημα.

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό.

Όλοι/ες στην πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου.

Επιτροπή Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου