Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ανεδαφική και πραξικοπηματική η κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (ΕΟΤ) Ιονίων Νήσων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη

Ανεδαφική και πραξικοπηματική η κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (ΕΟΤ) Ιονίων Νήσων.
Οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο αποδυνάμωσης και υποβάθμισης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Κέρκυρα, 26/02/2014

Τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν από τη δρομολογούμενη κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Ιονίων Νήσων που λειτουργεί στην Κέρκυρα, και τη μεταφορά της έδρας στην Πάτρα, είχαμε επισημάνει από το Μάρτη του 2013, με Ερώτηση στη Βουλή και με επανειλημμένες ανακοινώσεις.

Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση επιμένει στους σχεδιασμούς της. Το Υπουργείο Τουρισμού προωθεί νομοσχέδιο (η διαβούλευση του οποίου λήγει στις 28/02/14), στο οποίο προβλέπεται (άρθρο 3) η υποβάθμιση της Δ/νσης του ΕΟΤ σε Γραφείο Υποστήριξης Τουρισμού και η μεταφορά της έδρας της Δ/νσης, στην Πάτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια τύχη είχαν επιφυλάξει και για τη Ρόδο, όμως μετά από εντονότατες πιέσεις του πολιτικού, αυτοδιοικητικού και επαγγελματικού κόσμου και των φορέων, στο εν λόγω νομοσχέδιο, η Ρόδος όχι μόνο παραμένει έδρα της Δ/νσης Τουρισμού Δωδεκανήσου, αλλά επεκτείνει τις αρμοδιότητές της σε ολόκληρο το Αιγαίο, απορροφώντας τις πρώην Δ/νσεις Τουρισμού Μυτιλήνης και Σύρου, οι οποίες υποβιβάζονται σε Γραφεία Υποστήριξης Τουρισμού, όπως ακριβώς και της Κέρκυρας.

Οι αριθμοί και τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας περιφερειακής κατανομής της ετήσιας τουριστικής δαπάνης που διενήργησε η TNS ICAP - QUANTOS για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι τα Ιόνια Νησιά, με 4.400.033 διανυκτερεύσεις, έρχονται στην 4η θέση ανάμεσα στις 13 περιφέρειες της χώρας. Επιπρόσθετα, η Π.Υ.Τ. Ιονίων Νήσων εξυπηρετεί 7.000 επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε 1.000.000 επισκέπτες, σε πάνω από 900.000 επισκέπτες Κρουαζιέρας, και σε 400.000 μέσω των Μαρινών.

Με ποια λοιπόν λογική, με ποια τεκμηρίωση, δρομολογείται η κατάργηση της  ΠΥΤ του ΕΟΤ  των Ιονίων Νήσων; Το συγκεκριμένο “διοικητικό εγχείρημα”, είναι παράλογο και επιζήμιο για τον τουρισμό μας και θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στις τουριστικές επιχειρήσεις και το ξενοδοχειακό δυναμικό. Πάνω από όλα όμως, αυτή η “διοικητική τομή” αποτελεί τεράστιο ρίσκο εν όψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου. Πρόκειται περί πραξικοπηματικής ενέργειας.

Επιπρόσθετα, εκφράζουμε την ανησυχία μας και για τις συνέπειες στο προσωπικό, το οποίο κινδυνεύει με απόλυση ή -στην καλύτερη περίπτωση- θα υποχρεωθεί να μετακομίσει στην Πάτρα. Στο Άρθρο 5 παρ. 3 του επίμαχου σ/ν αναφέρεται ότι : “... η μεταφορά του προσωπικού των καταργούμενων υπηρεσιών του ΕΟΤ θα γίνει με βάση τη βαθμολογία που θα λάβει σύμφωνα με την αποτίμηση των προσόντων και την μοριοδότηση του αρ 90 του ν. 4172/13. Προσωπικό που πλεονάζει, τίθεται σε διαθεσιμότητα”. Στην παρ. 4 αναφέρεται ότι : “... η αποτίμηση των προσόντων του προσωπικού θα γίνει από το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο του αρ 90 του ν. 4172/13 του Υπ. Τουρισμού”. Ποιος όμως εγγυάται για την αντικειμενική γνωμοδότηση των οργάνων αυτών, τη στιγμή που σίγουρα η υπερσυσσώρευση του προσωπικού στην Πάτρα, θα δημιουργήσει πλεονάζοντες εργαζόμενους; Όπως και να' χει, πρόκειται για ένα οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο διαθεσιμότητας των υπαλλήλων.

Πρόκειται, παράλληλα, για οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο αποδυνάμωσης και υποβάθμισης συνολικά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Μην ξεχνάμε, ότι δεν είναι ο πρώτος Οργανισμός ή Υπηρεσία ή Φορέας που επιχειρείται να μεταφερθεί από την Κέρκυρα. Το ίδιο έγινε με τη Χημική Υπηρεσία Κέρκυρας, με το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Κέρκυρας, με τo Τμήμα Ελέγχου & Δικαστικού της ΔΟΥ Κέρκυρας, χωρίς βέβαια να αναφέρουμε τη συστηματική απαξίωση του ΙΚΑ, του ΚΕΠΑ, του ΟΚΑΝΑ, του Γενικού Νοσοκομείου, του ΕΟΠΥΥ, της ΔΕΔΔΗΕ, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΙΝ, της ΜΟΔ Α.Ε., του Λιμενικού Σώματος, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του ΟΤΕΚ, των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, του ΤΕΙ Ιονίων, κλπ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοΐλης -και σε αυτήν την περίπτωση- δεσμεύονται να δώσουν τη μάχη μέσα και έξω από τη βουλή, με άμεση κατάθεση Ερωτήσεων και τροπολογιών επί του απαράδεκτου σ/ν του Υπ. Τουρισμού.

Οι ‘‘δηλώσεις συμπαράστασης’’ των κ.κ. Δένδια και Γκερέκου, βουλευτών της Κέρκυρας, που πολλές φορές έχουν ανακοινώσει ότι διαφωνούν με τις δρομολογούμενες καταργήσεις Υπηρεσιών και Οργανισμών, μόνο ως κούφια λόγια μπορούν να χαρακτηριστούν. Επί της ουσίας: αυτή τη φορά θα καταψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο, ή η ψήφος τους στο Κοινοβούλιο θα συνεχίζει να έρχεται σε ευθεία αντίφαση με τα λεγόμενά τους;

Στέφανος Σαμοΐλης
Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου