Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Υπό κατάρρευση ο ελληνικός αθλητισμός

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη

Υπό κατάρρευση ο ελληνικός αθλητισμός
Επίκαιρη Επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Κέρκυρα, 10/02/2014

Ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοΐλης, μαζί με 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση με θέμα τον υπό κατάρρευση ελληνικό αθλητισμό. Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

Ο ελληνικός αθλητισμός βιώνει εδώ και πολλά χρόνια μια βαθύτατη και πολύπλευρη κρίση, με κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Η κρίση αυτή είναι απόρροια διαχρονικών παθογενειών του πολιτικού συστήματος, το οποίο χρησιμοποίησε τον αθλητισμό ως εργαλείο πελατειακών σχέσεων και όχι ως κοινωνικό αγαθό, επωφελές για το σύνολο.

Σε μία λογική άγριας κυριαρχίας της αγοράς, κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις, που χρηματοδοτούσαν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, πωλήθηκαν σε ιδιώτες έναντι ευτελούς οικονομικού αντιτίμου. Την ίδια στιγμή οι δημόσιες αθλητικές υποδομές προσφέρονται όσο-όσο σε επίδοξους επενδυτές, χωρίς καμία μέριμνα για το αύριο του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Η κατάσταση αυτή εντείνεται ακόμα περισσότερο με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014. Το Κράτος ουσιαστικά αποσύρεται από τη χρηματοδότηση του αθλητισμού, μετατρέποντάς τον από κοινωνικό αγαθό σε εμπορικό προϊόν για λίγους.

Στην ίδια μνημονιακή λογική εντάσσεται και η διαρκής υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η υποχρηματοδότηση των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, των Ενώσεων και των Αθλητικών Σωματείων, η συρρίκνωση των δομών μαζικής άθλησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η πλήρης απαξίωση της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση. Στον ίδιο σχεδιασμό περιλαμβάνονται και οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις των εποπτευόμενων αθλητικών φορέων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, η μεταφορά δεκαεπτά Εθνικών Αθλητικών Κέντρων στην αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς ανάλογη μεταφορά πόρων και με αναγκαστική ανάληψη των χρεών τους από τους Δήμους, γεγονός που οδηγεί μαθηματικά στην περεταίρω επιβολή δημοτικών τελών.

Στην επίκαιρη ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζουν στα εξής κρίσιμα ζητήματα:
  1. Τη διασφάλιση της επαρκής χρηματοδότησης του ελληνικού αθλητισμού.
  2. Την είσπραξη των βεβαιωμένων χρεών των ΠΑΕ & ΚΑΕ προς το Ελληνικό Δημόσιο.
  3. Το σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών παραβάσεων των  ΠΑΕ και ΚΑΕ.
  4. Την αναβάθμιση της φυσικής αγωγής στη δημόσια εκπαίδευση.
  5. Τη δομή και τους στόχους των εξαγγελθέντων αθλητικών ακαδημιών.
  6. Τη στήριξη των προγραμμάτων «Άθληση για Όλους».
  7. Την ενίσχυση της χρηματοδότησης των Δήμων αναφορικά με τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
  8. Την ουσιαστική στήριξη του αθλητικού κινήματος ΑμεΑ.
  9. Τη διενέργεια των ελέγχων αντιντόπινγκ σε όλα τα αθλήματα.
  10. Την αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας.
  11. Την αντιμετώπιση του τμήματος εκείνου των οπαδών, που προκρίνει το ρατσιστικό μίσος.
  12. Τη δρομολογούμενη εκποίηση – ξεπούλημα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ εξειδικευμένων εγκαταστάσεων που έχουν χρυσοπληρωθεί από τα χρήματα του ελληνικού λαού.
Τέλος, οι 34 βουλευτές στην Επίκαιρη Επερώτησή τους,  δηλώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική στον αθλητισμό. Δεσμεύεται για ένα σύστημα φυσικής αγωγής και αθλητισμού ενιαίο, κοινωνικό και δημοκρατικό, με σαφή πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά. Ένα σύστημα που θα ενισχύσει τα αθλητικά προγράμματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη φυσική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δίνοντας προτεραιότητα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τη μαζική άθληση, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Στέφανος Σαμοΐλης
Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου