Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Στην Κεφαλονιά ο Στέφανος Σαμοΐλης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη

Στην Κεφαλονιά ο Στέφανος Σαμοΐλης
Τριήμερη περιοδεία στις πληγείσες περιοχές

Κέρκυρα, 01/02/2014

Στην πληγωμένη από τον Εγκέλαδο Κεφαλονιά βρέθηκε το τριήμερο 29-31/1 ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης.

Ο Στέφανος Σαμοΐλης, μαζί με την βουλευτή Κεφαλονιάς του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, τον Περιφερειακό Σύμβουλο της ΑΝΑΣΑ Θεόδωρο Γαλιατσάτο, και κλιμάκιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, περιόδευσαν στις πληγείσες περιοχές.

Γενική διαπίστωση είναι ότι υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, σε δημόσια κτήρια, επίσης στο οδικό δίκτυο και στο δίκτυο ύδρευσης. Η Κεφαλονιά άντεξε, η πορεία όμως για την επούλωση των πληγών θα είναι μακρά. Οι επικοινωνιακού τύπου πρωθυπουργικές «εντολές» δεν δίνουν λύσεις, η εξαγγελθείσα χρηματοδότηση των 100.000 €, είναι ανεπαρκέστατη (εκτιμάται ότι χρειάζεται χρηματοδότηση τουλάχιστον 600.000 € για την στοιχειώδη κάλυψη μόνο των τρεχουσών αναγκών των οικογενειών και των καταστημάτων που επλήγησαν). Δεν δίνεται απάντηση για το ποιος και με ποιο τρόπο και σε ποιο χρόνο θα αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της δαπάνης για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχουν οι κατοικίες και τα κτίρια επαγγελματικού χαρακτήρα. Για δε τις ζημιές σε υποδομές, για την αποκατάσταση μόνο του οδικού δικτύου θα απαιτηθούν γύρω στα 15 εκατομμύρια €.

Καυστικός ήταν ο Στέφανος Σαμοΐλης σε ό,τι αφορά το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου. Σύμφωνα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στο κτήριο διαπιστώθηκαν μόνο επιφανειακές αποκαλύψεις οπλισμού σε τρία υποστυλώματα, οι οποίες δεν προήλθαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου, αλλά είχαν εμφανιστεί περίπου μία δεκαετία νωρίτερα. Τότε, μάλιστα, η Διοίκηση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου ζητούσε την αποκατάστασή τους, χωρίς όμως την ανταπόκριση της Πολιτείας. Επιπλέον, τοπικοί παράγοντες, όπως και οι μηχανικοί του Ληξουρίου, υποστηρίζουν ότι οι φθορές στα υποστυλώματα μπορούν να αποκατασταθούν ταυτόχρονα με την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου. Οι ίδιοι, μάλιστα, εκτιμούν ότι το κτήριο είναι αρκούντος ασφαλές για να συνεχίσει να χρησιμοποιείται και να παρέχει τις υπηρεσίες του, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για το νησί. Ο τρόπος που αντιμετώπισε το θέμα η συγκυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι απάνθρωπος, τόνισε ο βουλευτής Κέρκυρας. Με όση αδιαφορία αντιμετώπισαν τόσα χρόνια τις υπάρχουσες ζημιές, με τόση σπουδή ήρθε τώρα ο κ. Γεωργιάδης να κλείσει το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Παλικής! Βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει την πολιτική του για εμπορευματοποίηση της υγείας, κλείσιμο νοσοκομείων, ιδιωτικοποίηση των δομών υγείας!

Με δεδομένο ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε σχολεία της Κεφαλονιάς και σε άλλα δημόσια κτήρια είναι εκτεταμένες, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα στις ανάγκες των κατοίκων του νησιού, καθώς ήδη διαπιστώνεται ότι οι διαδικασίες γίνονται ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Επίσης σε ό,τι έχει να κάνει με τις καταστροφές που υπέστησαν τουριστικές υποδομές, κι εκεί η ανταπόκριση της πολιτείας θα πρέπει να είναι τάχιστη, διαφορετικά η τουριστική οικονομία του νησιού θα πληγεί καίρια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, μεταξύ των οποίων είναι: Η κήρυξη του νησιού ως σεισμόπληκτη περιοχή, η παροχή αποκλειστικά δωρεάν κρατικής αρωγής (και όχι δανείων) για την αποκατάσταση ζημιών σε πρώτη κατοικία και επαγγελματική στέγη, η αναστολή υποχρεώσεων προς Δημόσιο, Ταμεία και Τράπεζες και διαγραφή τους εάν πρόκειται για άνεργους και μικροεισοδηματίες, η άμεση χρηματοδότηση της Περιφέρειας και του Δήμου για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων ασφαλείας στο οδικό δίκτυο, κλπ.

Στέφανος Σαμοΐλης
Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου