Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Η ιθαγένεια δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα.

Η ιθαγένεια δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα.
Ομιλία της βουλευτού Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη στη Βουλή στο νομοσχέδιο περί ιθαγένειας.

Η Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, στην ομιλία της για το σχέδιο νόμου περί ιθαγένειας στη Βουλή, τόνισε πως «το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μέρος του οράματος μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και δημοκρατίας, μιας κοινωνίας που δεν δημιουργεί αποκλεισμούς και πολίτες δεύτερης κατηγορίας». Χαρακτήρισε ενθαρρυντικό ότι το ζήτημα προς ψήφιση του κώδικα ελληνικής ιθαγένειας διασφαλίζει ευρεία συναίνεση.

Κατά την ίδια τοποθέτηση, το βράδυ της Τρίτης 7/7, η κ. Βάκη, αναφερόμενη στη σημασία της ιστορικής μνήμης, υπογράμμισε πως «η ταύτιση της ιθαγένειας με την καθαρότητα του αίματος άνοιξε στρατόπεδα συγκέντρωσης και θυσίασε την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην έννοια της εκλεκτής φυλής, της φυλής που εμπλέκεται σ’ έναν δαρβίνειο αγώνα εξόντωσης των κατώτερων και υποδεέστερων (...) Έλληνας δεν γεννιέσαι. Έλληνας γίνεσαι. Η ιθαγένεια δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα. Δεν την απονέμουν οι γραμμές του αίματος αλλά η ισονομία, η ισοπολιτεία και η αξιοπρέπεια ως συντεταγμένες ενός κράτους δικαίου».

Η Βουλευτής έκλεισε την ομιλία της με τη φράση: «Χρωστάμε την ιθαγένεια για να θυμόμαστε ότι ο άνθρωπος αξίζει το όνομά του μόνο ως πολίτης, διότι βίος χωρίς πολιτικά δικαιώματα είναι βίος αβίωτος».
 
Ολόκληρη η ομιλία (video)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου