Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΛΑΪΚΟ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ-ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ

ΛΑΪΚΟ  ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ-ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ

Άρθρο του Χρήστου Παπαδόπουλου
μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την απόρριψη ως απαράδεκτου του τελεσίγραφου με τις προτάσεις των δανειστών-τοκογλύφων η κυβέρνηση αποφάσισε την προσφυγή στο λαό με δημοψήφισμα, με θέση την απόρριψή τους, δηλαδή το ΟΧΙ.

Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου αποτελεί κορυφαία πράξη λαϊκής κυριαρχίας, ριζοσπαστικοποίησης του λαϊκού παράγοντα, χειραφέτησης του ελληνικού λαού, κορυφαία πράξη Δημοκρατίας, στον τόπο που αυτή γεννήθηκε.

Η χώρα μας έγινε πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού 5 χρόνια τώρα. Μιας σκληρής, μόνιμης λιτότητας, που κατεδάφισε μισθούς, συντάξεις, το σύστημα της πρόνοιας, μείωσε 25% το ΑΕΠ της χώρας,  έστειλε στην ανεργία 1,5 εκατομμύριο, πάνω από το 60% της νέας γενιάς που κατά χιλιάδες φεύγουν στο εξωτερικό. To τελεσίγραφο με τις προτάσεις των δανειστών, που θεωρήθηκε απαράδεκτο από την κυβέρνηση και τίθεται σε δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου, μονιμοποιεί αυτή την κατάσταση και κάνει την χώρα μας αποικία χρέους.

Στους πέντε μήνες της διαπραγμάτευσης του 2015  δώσαμε για το χρέος, 8 δις ρευστότητας, από τις σάρκες της οικονομίας της χώρας μας, χωρίς να πάρουμε ούτε ένα ευρώ.

Δεν αποδέχτηκαν τη μείωση του χρέους, που αποτελεί την ουσία του προβλήματος. Ενός χρέους που η Επιτροπή Αληθείας της Βουλής για το Χρέος, στα προκαταρκτικά της συμπεράσματα, χαρακτηρίζει παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο και μη βιώσιμο. Αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους, όλα τα άλλα είναι παυσίπονα. Υποχωρήσεις χωρίς προοπτική, που όπως φάνηκε έφεραν καινούργιες απαράδεκτες απαιτήσεις.

Η χώρα μας δέχεται έναν οικονομικό πόλεμο από τους δανειστές- τοκογλύφους, που κλιμακώνεται από μέρα σε μέρα.
  • Δεν αποδέχτηκαν την ολιγοήμερη χρονική παράταση που τους ζητήθηκε έως ότου γίνει το δημοψήφισμα.
  • Απέβαλαν ουσιαστικά τον έλληνα υπουργό οικονομικών από τη συνεχιζόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, όταν τους ανήγγειλε το δημοψήφισμα.
  • Δεν αποδέχθηκαν αρχικά την ιδέα της διεξαγωγής του ίδιου του δημοψηφίσματος και τώρα  παρεμβαίνουν καλώντας τον ελληνικό λαό να ψηφίσει τις προτάσεις τους. Ο ίδιος ο Γιούνκερ επεμβαίνει απροκάλυπτα στις πολιτικές διαδικασίες της χώρας μας.
  • Μέσω της ΕΚΤ παγώνουν τον ΕLA (μηχανισμό ενίσχυσης της ρευστότητας) οδηγώντας τη χώρα μας σε χρηματοδοτική ασφυξία, επιβάλλοντας ουσιαστικά το κλείσιμο των τραπεζών , ακριβώς για να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας εξυπηρετώντας το «ναι» στις προτάσεις τους.
Είμαστε σε διακοπή πληρωμών επί του χρέους από την 1η Ιουλίου, από τη στιγμή που η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι προτεραιότητα έχουν οι μισθοί και οι συντάξεις του ελληνικού λαού και λύση που να περιλαμβάνει το χρέος δεν δόθηκε.

Επιζητούν τη μόνιμη φτωχοποίηση της χώρας μας, με την υποτίμηση της εργασίας, πιθανόν ένα παράδειγμα προς εξαγωγή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Ε.Ε, αν πετύχει. Για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις χώρες της Άπω Ανατολής που έχουν εξευτελιστικούς μισθούς, χωρίς κοινωνική πρόνοια και δικαιώματα.

Συνοπτικά με τις προτάσεις τους ενδεικτικά μεταξύ πολλών άλλων:
  • Συνεχίζουν τα υφεσιακά εισπρακτικά μέτρα που θα βαθύνουν την ύφεση των 5 χρόνων, φτωχοποιούν τη χώρα επιβαρύνοντας μονομερώς τους φτωχότερους.
  • Με αυξήσεις στο ΦΠΑ ,με δραματικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση του ΕΚΑΣ.
  • Με αύξηση της φορολογίας των αγροτών, του αγροτικού ρεύματος, τριπλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ, αύξηση του ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων και συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων ,του πετρελαίου για την παραγωγή τους, κατάργηση της απαλλαγής από το φόρο επιδοτήσεων.
  • Με αυξήσεις στις προκαταβολές φόρου στο 100% από τις επιχειρήσεις.
  • Τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι περιοχές φυσικού κάλλους μέσω ΤΑΙΠΕΔ ιδιωτικοποιούνται ,με γερμανικούς ομίλους επικεφαλής, όπως η γερμανική FRAPORT για τα αεροδρόμια.
  • Παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ( ΑΔΜΗΕ).
  • Προβλέπουν  την επιστροφή των τραπεζών στους ιδιώτες. Τις τράπεζες που βούλιαξαν οι διοικήσεις τους, ανακεφαλαιοποιήθηκαν μέσω του Δημοσίου με κεφάλαια που μπήκαν στο χρέος της χώρας μας, χωρίς οι μετοχές του Δημοσίου σε αυτές να έχουν δικαίωμα ψήφου.
  • Αφαιρείται ουσιαστικά η εκτέλεση του προϋπολογισμού από τα χέρια του Δημοσίου.
Δεν είναι με την Ευρώπη λοιπόν όσοι προτείνουν ΝΑΙ. Είναι με τις προτάσεις των δανειστών και κρύβονται πίσω από ψευδεπίγραφα σχήματα. Η παραποίηση του ερωτήματος από αυτούς είναι σκόπιμη. Θέλουν μια Ευρώπη της οικονομικής εξαθλίωσης των λαών, της μόνιμης υποταγής υπό γερμανική κυριαρχία.

Η τοποθέτηση του αντικαγκελάριου Γκάμπριελ στη Γερμανική Βουλή ότι αντιμετώπισαν ένα διεφθαρμένο κράτος και ότι  οι όροι μιας νέας συμφωνίας δεν θα είναι ασθενέστεροι από το παρελθόν, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Ο εκπρόσωπος της χώρας με τις μεγάλες μονοπωλιακές εταιρείες, όπως η SIEMENS, που είχαν τις μίζες ως μόνιμη πολιτική για τη χώρα μας και πολλές άλλες χώρες απειλεί με νέα χειρότερα μέτρα.

Η υπερψήφιση του ΝΑΙ δίνει στους δανειστές λευκή επιταγή με την υπογραφή του κάθε πολίτη της χώρας μας. Το ποσόν θα το συμπληρώσουν αυτοί.

Οι εκβιασμοί που αυτοί μας επιβάλλουν, μέσα από τις προσωρινές δυσκολίες, για να εκβιάσουν και να αποσπάσουν το ναι στις προτάσεις τους, πρέπει με νηφάλιο τρόπο να λάβουν στις 5 Ιουλίου αποφασιστική απάντηση.

Η ιστορία της χώρας μας είναι μια ιστορία αντίστασης. Αυτό είναι που χαρακτηρίζει τον ελληνικό λαό  στα χιλιάδες χρόνια ιστορίας του. Οι γιορτές μας είναι γιορτές κυρίως της έναρξης της αντίστασης και όχι της έκβασης του αίσιου τέλους τους. Γιορτάζουμε την 25 Μαρτίου την αρχή της Επανάστασης, του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και όχι τη μέρα ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους. Την 28η Οκτωβρίου, την αρχή αντίστασης στο φασισμό και όχι την απελευθέρωση της χώρας μας με το τέλος της κατοχής. Την 17η Νοεμβρίου, την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη δικτατορία και  όχι το τέλος της.

Αυτή την Κυριακή ο Ελληνικός λαός καλείται να ξαναγράψει ιστορία. Το χέρι κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδας κρατά με την ψήφο του το μέλλον της χώρας και των παιδιών του. Οι πολίτες, ανεξάρτητα από το κόμμα που ψήφισαν στις εκλογές, πρέπει χωρίς φόβο να τοποθετηθούν με ένα καθαρό ΟΧΙ απέναντι στις προτάσεις των δανειστών, προτάσεις μόνιμης εποπτείας, ισοπεδωτικής λιτότητας και ουσιαστικής κατάλυσης της κυριαρχίας της χώρας μας, έσχατης περιφρόνησης της Δημοκρατίας. Nα πουν ένα καθαρό ΟΧΙ στη μονιμοποίηση της λιτότητας και στους εκβιασμούς των δανειστών.

Η Δημοκρατία και ο Λαός απέναντι στη δικτατορία του χρηματιστικού κεφαλαίου, του νεοφιλελεύθερου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Να τι αναμετριούνται την Κυριακή 5 Ιουλίου.

Η νέα γενιά, οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, όλοι όσοι υπέφεραν και υποφέρουν πέντε χρόνια τώρα μνημονιακής λεηλασίας θα συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα. Με τη συμμετοχή τους στις εκλογές θα πουν ΟΧΙ στην παραίτηση, στην αποχή, στο άκυρο, στο λευκό. Θα πουν ένα μεγάλο ριζοσπαστικό ΟΧΙ ενδυναμώνοντας τη θέση της χώρας μας απέναντι στους δανειστές.

Για να μετατραπεί το ΟΧΙ σε ένα διαρκές ναι για την ανεξαρτησία , την κυριαρχία και την προκοπή της χώρας μας. Για να μπορέσουμε να  εφαρμόσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση για τη χώρα μας και το λαό της. Γι αυτό πριν απ’ όλα χρειαζόμαστε μια μεγάλη διαγραφή του χρέους, και αναπτυξιακό σχέδιο με ανοιχτούς προοδευτικούς ορίζοντες.

Λευκάδα, 1-7-2015
Χρήστος Παπαδόπουλος
μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου