Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Να αποτραπεί το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στον Ερημίτη.

Να αποτραπεί το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στον Ερημίτη.
Ανακοίνωση της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Κέρκυρα, 23/03/2015

Η υπόθεση του Ερημίτη επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τη δημοσιοποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων [ΜΠΕ]. Η συγκεκριμένη μελέτη, βασίζεται στο «Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων» ΕΣΧΑΔΑ [ΦΕΚ 406 ΑΑΠΘ 15-11-13] το οποίο έγινε γνωστό στο πανελλήνιο για την πρωτόγνωρη ασυδοσία επί των περιβαλλοντικών δεικτών προστασίας. Εξίσου ιστορική χαρακτηρίστηκε και η προκλητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία δεν έγινε δεκτή η Αίτηση Ακύρωσης του ΕΣΧΑΔΑ.

Η επένδυση στην περιοχή, προβλέπει, μεταξύ άλλων: ξενοδοχείο 180 κλινών (δόμηση 7,3 στρ), 84 κατοικίες (δόμηση 27,9 στρ) με 123 διαμερίσματα, εστιατόρια, λιμενική εγκατάσταση χωρητικότητας 57 σκαφών (λιμενολεκάνη 10,5 στρ), σταθμό καυσίμων, οδικό δίκτυο 5 km, μονάδες αφαλάτωσης και επεξεργασίας λυμάτων, δίκτυο ΔΕΗ, όγκο εκσκαφών 69.850 m³ κλπ. Η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε 15 χρόνια, σε τρεις φάσεις των 5 ετών. Στην πρώτη θα χτιστεί το ξενοδοχείο και 32 κατοικίες, στη δεύτερη οι λιμενικές εγκαταστάσεις και οι 22 κατοικίες και στην τρίτη οι τελευταίες 30 κατοικίες.

Μια πιο αναλυτική ματιά, αποκαλύπτει το εύρος της ασυδοσίας της προπαγανδιζόμενης ως θεόσταλτης επένδυσης της NcH Capital. Η εν λόγω ΜΠΕ νομιμοποιεί τεράστιες αυθαιρεσίες σε ολόκληρο το οικοσύστημα του Ερημίτη, αυθαιρεσίες που τόσο οι επενδυτές, όσο και τα παπαγαλάκια της Κέρκυρας, βαπτίζουν “παρεμβάσεις μικρής κλίμακας”, ασήμαντες στο βωμό του κέρδους και της “ανάπτυξης”.

Η Βίδρα lutralutra “...δεν προκύπτει ότι χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο υγρότοπο ως σταθερό ενδιαίτημα [σελ 42 της ΜΠΕ]”! Για την προστασία της δε, προβλέπονται εκσκαφές, επιχωματώσεις παραλίας, κατοικίες και 50 θέσεις στάθμευσης οχημάτων [σελ 85] ακριβώς εφαπτόμενες στη λίμνη! Για την προστασία της θαλάσσιας χλωρίδας, σκάβουν 10,5 στρέμματα θαλάσσιου πυθμένα με Ποσειδωνία για την κατασκευή μικρού λιμένα. Φυσικά αυτή η παρανομία δικαιολογείται απόλυτα “...για να μην επιβαρυνθεί η Ποσειδωνία από την αυθαίρετη αγκυροβόληση”! Οι εργολάβοι θα αποθέσουν τα βυθοκορήματα από την κατασκευή του λιμένος 1,5 ναυτικό μίλι απέναντι από την ήδη επιβαρυμένη περιοχή του όρμου του Σιδαρίου, στην Αστρακερή. Επίσης οι 230 (μόνο!) τόνοι απορριμμάτων το χρόνο, θα επιβαρύνουν με απόφαση του προηγούμενου Δήμου Κέρκυρας (Α.Π. 34303 29-05-14) τον ήδη κορεσμένο Χυτά Τεμπλονίου.

Η τραγική ειρωνεία, βέβαια, είναι ότι στην επίμαχη ΜΠΕ στη Μήτρα Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων [σελ 445-448] αναφέρονται πλήθος τοπικών, αρνητικών, μακροχρόνιων, ισχυρών, ΜΕΡΙΚΩΣ ή ΜΗ αναστρέψιμων επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον, τη θάλασσα, την πανίδα και τη χλωρίδα του Ερημίτη. Αν σε αυτά προσθέσουμε τα έργα οδοποιίας, τις συνολικές εκσκαφές στο βουνό τουλάχιστον 35,2 στρεμμάτων, τα δίκτυα, την απόθεση της αλμολάσπης από τη Μονάδα Αφαλάτωσης σε γειτνιάζουσες με την Ποσειδωνία περιοχές, και την απουσία οιασδήποτε πρόβλεψης στην ΜΠΕ για την ακτινοβολία των παρακείμενων Ραντάρ του παράνομα μεταφερόμενου Ναυτικού Οχυρού κλπ, τότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος της αυθαιρεσίας και του περιβαλλοντικού εγκλήματος στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη ΜΠΕ εγκρίνει τους όρους ενός ιστορικά απαράδεκτου ΕΣΧΑΔΑ, μιας ιστορικά απαράδεκτης μεταβίβασης - κοινόχρηστης και αναπαλλοτρίωτης κατά το Σύνταγμα περιοχής -, στη βάση ενός παράνομου και αντισυνταγματικού νόμου (ν. 3986/11), μέσω ενός παράνομου οργάνου εκποίησης (ΤΑΙΠΕΔ), για την αποπληρωμή ενός παράνομου και τεχνητού χρέους για το οποίο ουδεμία ευθύνη φέρει ο ελληνικός λαός.

Με δυο λόγια, με ένα διαρκές ψέμα και μια συστηματική παρανομία, τσιμεντοποιούν τον Ερημίτη για το συμφέρον των επενδυτών σε βάρος του περιβάλλοντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας επιμένει στην πάγια θέση του:
  1. Η συγκεκριμένη επένδυση και όλες οι αντίστοιχες στην Ελλάδα στις οποίες εμπλέκεται το ΤΑΙΠΕΔ, πρέπει να ακυρωθούν.
  2. Η δημόσια γη και περιουσία να προστατευθούν σαν κόρη οφθαλμού.
  3. Τόσο το κράτος όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβουν το ύψιστο χρέος της προστασίας του φυσικού μας πλούτου.
  4. Το ΤΑΙΠΕΔ να καταργηθεί με νόμο, στον οποίο να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις αφενός για τη λύση και την εκκαθάριση του, αφετέρου για την επανένταξη στη δημόσια κτήση όσων ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου έχουν ήδη μεταβιβασθεί σε αυτό.
  5. Ο Ερημίτης ανήκει στη φύση και τους πολίτες του κόσμου. Οφείλει να παραδοθεί άθικτος στις επόμενες γενεές.
  6. Το μοντέλο της επιχειρηματικότητας και το είδος των επενδύσεων που προκρίνονται από το ΤΑΙΠΕΔ (μεταξύ αυτών και για τον Ερημίτη), είναι επιζήμιο για την τοπική οικονομία, καταστρέφει το περιβάλλον και κατασπαταλεί τους φυσικούς πόρους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, εναντιώνεται στην εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος που επιτάσσει η δικτατορία του κέρδους. Η παρέμβαση και κινητοποίηση της κοινωνίας και των φορέων, με κάθε τρόπο, νομικό και κυρίως κινηματικό, μπορεί και πρέπει να αποτρέψει το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στον Ερημίτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να φωνάζει: Η φύση πάνω από τα κέρδη. Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου