Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη.

Συνέντευξη Τύπου Στέφανου Σαμοΐλη

 Κέρκυρα, 15/03/2015

«Εφ’ όλης της ύλης» της τρέχουσας επικαιρότητας αναφέρθηκε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης σε συνέντευξή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο βουλευτής έκανε αναφορά για την πορεία του νομοθετικού έργου, για τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία με το Eurogroup, για το εξάμηνο εξωτερικού των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου, για τα προβλήματα του Νοσοκομείου και γενικά της υγείας στο νομό, για τις εξέδρες στον αιγιαλό. Αναλυτικά:
 
Για το νομοθετικό έργο.
Περίπου ενάμιση μήνα από την ανάληψη καθηκόντων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προωθούνται αλλαγές στη χώρα σε προοδευτική-δημοκρατική κατεύθυνση. Προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σταδιακά στην καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το σχετικό νομοσχέδιο συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και εντός της εβδομάδας (Τρίτη και Τετάρτη) θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Ακολουθούν και άλλα νομοσχέδια -όπως είναι οι 100 δόσεις- που βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση, σύντομα θα έρθουν για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή και ομοίως αποσκοπούν στην ελάφρυνση των ελλήνων πολιτών που ήδη έχουν υποστεί τις τραγικές συνέπειες της σκληρής πολιτικής που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Επιταχύνονται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες του λαού. Επιχειρούμε να ανατρέψουμε την καταστροφή που έχουν υποστεί η χώρα και οι πολίτες της τα τελευταία έξι μνημονιακά χρόνια (ύφεση, αυτοκτονίες, καλπάζουσα ανεργία) και σιγά-σιγά να αλλάζουμε τα δεδομένα στην Ελλάδα.
 
Για  την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Εκτιμώ ότι και η διαπραγμάτευση, η οποία προχωρά με σταθερά βήματα και με τον αδιάκοπο αγώνα της ελληνικής κυβέρνησης, θα ολοκληρωθεί θετικά για τον ελληνικό λαό, παρόλο που έχουμε απέναντί μας προηγηθείσες συμφωνίες καταστροφικές και απαιτήσεις της “γερμανικής Ε.Ε.” ισοπεδωτικές για τη χώρα μας. Αναφέρω μόνο ότι η Γερμανία έχει ετήσιο ΑΕΠ 2,7 τρις ευρώ και εξαγωγές που το 2014 ανήλθαν στο 1,4 τρις ευρώ, όταν το ελληνικό ΑΕΠ υπολογίζεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ. Μοιάζει σαν να έρχονται αντιμέτωποι ο Δαβίδ με το Γολιάθ! Θεωρώ, όμως, ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί και τεκμηριωμένες θέσεις έχουμε, και πίστη στο στόχο μας, και θέληση. Έτσι, όσοι μιλούν για “κωλοτούμπες” είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αυτό που χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση είναι οι αναγκαίοι ελιγμοί, όπως η περίπτωση της συμφωνίας με το Eurogroup για τετράμηνη παράταση, αποσυνδεδεμένης όμως από το μνημόνιο, ώστε να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.
 
Για το εξάμηνο εξωτερικού του ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Σε σχέση με την κατάργηση του εξαμήνου εξωτερικού του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης & Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θυμίζω ότι στις 18-12-2014 είχα καταθέσει Ερώτηση για την επικείμενη κατάργηση της ειδίκευσης της Ισπανικής Γλώσσας και από τον τότε υπουργό παιδείας δεν είχα πάρει καμία απάντηση. Τότε είχα θέσει και το ζήτημα για τον Κωδικό 4221 στον οποίο έπρεπε να μπουν τα χρήματα ώστε να συνεχιστεί κανονικά το εξαμήνου εξωτερικού. Το ίδιο θέμα έθεσα και στον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Τάσο Κουράκη και σε τεχνικά στελέχη του γραφείου του, οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι θα το αντιμετωπίσουν άμεσα. Ήδη και η συντρόφισσα βουλευτής Φωτεινή Βάκη με ενημέρωσε για τη δική της παρέμβαση στον υπουργό Αριστείδη Μπαλτά και στα στελέχη του γραφείου του, οι οποίοι ομοίως το μελετούν προκειμένου να το αντιμετωπίσουν. Με την κα. Βάκη συμφωνήσαμε να πιέσουμε άμεσα τις υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας, γιατί οι φοιτητές έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται.
 
Για τις ελλείψεις του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας
Τα συσσωρευμένα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας είναι γνωστά και αφορούν τη λειτουργία και την υποστελέχωση νευραλγικών τομέων του ιδρύματος, όπως είναι το Ακτινολογικό, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, το Παιδιατρικό, η ανύπαρκτη Νεογνολογική Μονάδα κ.ο.κ..
 
Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα ακόμη ενός περιστατικού νεογνού που χρειάστηκε να διακομιστεί εσπευσμένα στα Γιάννενα, θέμα με το οποίο ασχολήθηκα ιδιαίτερα και είχα συνεχή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, οφείλω να υπογραμμίσω τον λανθασμένο σχεδιασμό λειτουργίας του ΕΚΑΒ, εξαιτίας του οποίου σημειώνεται μεγάλη -κάποιες φορές και μοιραία- καθυστέρηση στη διακομιδή των ασθενών. Να σημειώσω ότι, στη συζήτησή μας με τον κ. Ξανθό, παρουσία και της κα. Βάκη, του μετέφερα την ανάγκη ενίσχυσης των νοσοκομείων των νησιών. Μάλιστα, του εξέφρασα την πάγια θέση μου τα νοσοκομεία στα νησιά να αποκτήσουν τη δυνατότητα παροχής πλήρους δευτεροβάθμιας υγείας, αλλά και στοιχειώδη τριτοβάθμια φροντίδα, ακριβώς για να αποφεύγουμε την ανάγκη διακομιδής περιστατικών σε άλλους νομούς, η οποία εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς.
 
Στην ίδια συνάντηση, μιλήσαμε ενδελεχώς για τα προβλήματα της υποστελέχωσης και εν γένει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι τρεις βαθμίδες της υγείας. Στόχος του Υπουργείου είναι η σταδιακή αναβάθμισή της, καθώς ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια κατέρρευσε σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, ο κ. Ξανθός μάς ενημέρωσε ότι ένας παλαιότερος διαγωνισμός, που αφορούσε 280 αναπληρωτές γιατρούς, θα επιφέρει τον άμεσο διορισμό τους, όπως και την τοποθέτηση 1.035 ατόμων, από έναν επίσης παλαιότερο διαγωνισμό, για την κάλυψη κενών σε παραϊατρικό προσωπικό. Παράλληλα, προχωρά διαγωνισμός με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη άλλων 400 μόνιμων γιατρών.
 
Όπως είναι ήδη γνωστό, την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκαν οι νέοι διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και αναμένεται η τοποθέτηση των νέων διοικητών των νοσοκομείων. Φροντίζουμε ώστε οι κινήσεις μας να είναι τέτοιες, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών. Στόχος μας είναι η στήριξη της δημόσιας δωρεάν υγείας, η οποία αποτελεί κοινωνικό αγαθό.
 
Για τις εξέδρες
Σε σχέση με την κατεδάφιση εξεδρών που βρίσκονται στον αιγιαλό και εξυπηρετούν επαγγελματίες και εργαζομένους σε τουριστικές επιχειρήσεις και, κατ’ επέκταση, τους τουρίστες, πρέπει να πω ότι το θέμα προέκυψε τις τελευταίες ημέρες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αφορά κατασκευές χαρακτηρισμένες ως παράνομες από δεκαετίας, με πρωτόκολλο κατεδάφισης. Σε συζήτηση, που είχα με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση και με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, καταλήξαμε ότι η διαδικασία κατεδάφισης θα πρέπει να σταματήσει προς το παρόν και να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο προκειμένου οι εξέδρες να καταγραφούν, να μεσολαβήσει διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκομένους, να ολοκληρωθεί και η τουριστική περίοδος, ώστε να μην προκύψουν ζητήματα επαγγελματικής απαξίωσης, εγγυώντας όμως και την ασφάλεια τόσο των λουομένων όσο και των χρηστών των συγκεκριμένων εξεδρών. Δεν ξεχνάμε ότι πρόκειται για αυθαίρετες κατασκευές, πρέπει ωστόσο να φροντίσουμε ώστε να δώσουμε ριζική λύση με ένα οργανωμένο σχεδιασμό έως το επόμενο φθινόπωρο. Αναρωτιέμαι, πάντως, γιατί όλα αυτά τα χρόνια, που ήδη υπήρχαν ο χαρακτηρισμός των εξεδρών ως αυθαίρετες και το πρωτόκολλο κατεδάφισής τους, δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια επί προηγούμενων κυβερνήσεων και αυτό συμβαίνει τώρα με μια νέα κυβέρνηση μόλις 40 ημερών. Αναρωτιέμαι μεν, αλλά θα αναζητήσω και την απάντηση.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου