Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Συνάντηση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με αντιπροσωπεία του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Συνάντηση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με αντιπροσωπεία του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

12/3/2015

Στις 12/3/2015 μετά από πρωτοβουλία των Γερμανών Βουλευτών κ.  Johannes Kahrs, εισηγητή του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) σε θέματα προϋπολογισμού, και του κ. Carsten Schneider, αναπληρωτή προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD για θέματα προϋπολογισμού, οικονομικών και πολιτικής στο Ευρώ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Βουλή με αντιπροσώπους της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Παρόντες ήταν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και βουλευτής Κέρκυρας Σαμοΐλης Στέφανος καθώς και ο βουλευτής Ξάνθης Γιαννακίδης Στάθης. Από την Νέα Δημοκρατία παρίστατο ο Χρήστος Σταϊκούρας, από τη Χρυσή Αυγή ο Γεώργιος Γαλέος, από το Ποτάμι ο Χάρης Θεοχάρης, από το ΚΚΕ ο Νικόλαος Καραθανασόπουλος, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Δημήτρης Καμμένος και από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Κουτσούκος.

Το θέμα της συνάντησης αφορούσε ζητήματα χρηματοδότησης της Ελλάδας, από την νομοθετική τους πλευρά, δημοσιονομικές επιπτώσεις των προβλεπόμενων μεταρρυθμιστικών μέτρων καθώς και τη συνολική αξιολόγηση των νέων πολιτικών της Κυβέρνησης στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Από την Ελληνική πλευρά τοποθετήθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων τονίζοντας τις ουσιαστικές και σημαντικές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με την Γερμανία τις τελευταίες δεκαετίες. Ο βουλευτής Κέρκυρας κ. Σαμοΐλης ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής εξήγησε τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να εφαρμόσει η Ελληνική κυβέρνηση  για τη καταπολέμηση της διαφθοράς, για την ποιοτική αύξηση των δυνατοτήτων του δημοσίου τομέα και σημαντικότερα για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρχει και η ανάλογη και συμφωνημένη στήριξη από την πλευρά της Γερμανίας.

Οι Γερμανοί βουλευτές από τη μεριά τους, ενημέρωσαν τους έλληνες συναδέλφους τους για την κοινή γνώμη στη Γερμανία όσων αφορά τα θέματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα, αναγνώρισαν κάποια λάθη των μνημονίων, κυρίως την απότομη δημοσιονομική προσαρμογή που ζητήθηκε και έθεσαν ερωτήματα για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς για το τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά τη λήξη της συμφωνίας γέφυρας της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σαμοΐλης διαβεβαίωσε την Γερμανική πλευρά ότι η Ελλάδα σκοπεύει στη συνεργασία με την ΕΕ και τους θεσμούς της και ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει νέα συμφωνία για την έξοδο από την κρίση η οποία όμως θα είναι πολύ διαφορετική από αυτές που έχουν υπογραφεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πιο συγκεκριμένα εξήγησε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι, αδιαπραγμάτευτα, ο τερματισμός της κρίσης καθώς και ότι η Ελλάδα προτίθεται να αποπληρώσει το χρέος της αλλά αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με πολιτικές ανάπτυξης οι οποίες θα επιτρέψουν αυτή την αποπληρωμή. Για αυτό το λόγο ζήτησε την συνδρομή των Βουλευτών του SPD ώστε να σταματήσει η αφόρητη πίεση προς την Ελλάδα που δεν επιτρέπει την επιστροφή στην ανάπτυξη και ούτε προκαλεί κέρδος για την Ευρώπη.

Τέλος συζητήθηκε η ανάγκη για μία στενότερη συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο χωρών και η κοινή προσπάθεια για καλύτερη επικοινωνία όσων αφορά θέματα που έχουν μεγάλη απήχηση στη κοινή γνώμη.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου