Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Να κάνουμε τον φόβο ανατροπή και ελπίδα.

Να κάνουμε τον φόβο ανατροπή και ελπίδα.

 
* του υπ. Βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ
Στέφανου Σαμοΐλη

Πέρασαν σχεδόν 2,5 χρόνια από τότε που ο ελληνικός λαός, ανέδειξε τη Ριζοσπαστική Αριστερά ως αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι σε μια υποτακτική κυβέρνηση που κατάφερε τα εξής:
  • Βύθισε την χώρα στον υπέρμετρο δανεισμό και τη δημοσιονομική λιτότητα, για την αποπληρωμή ενός χρέους που, αντί να μειωθεί, εκτινάχτηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ.
  • Επέβαλε διαδοχικά μνημόνια που επέφεραν ύφεση, ανεργία και σκληρές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις.
  • Εκποίησε τα δημόσια αναπτυξιακά εργαλεία της χώρας σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και άφησε απροστάτευτους τους πολίτες καταργώντας το κοινωνικό κράτος δικαίου.
  • Διέλυσε οποιαδήποτε κοινωνική συνοχή μετατρέποντάς την σε γενικευμένη ανθρωπιστική κρίση, με τα ποσοστά φτώχειας, θνησιμότητας, κοινωνικού αναλφαβητισμού, ρατσισμού και διαφθοράς να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.
Οι τελευταίες κυβερνήσεις, εκπροσώπησαν ακραίες νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές. Παραπληροφορώντας το λαό, διατυμπάνιζαν ότι λύση εκτός των αλλεπάλληλων προγραμμάτων λιτότητας δεν υπάρχει, ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απομονωμένοι στην Ευρώπη. Διαψεύστηκαν όμως εκκωφαντικά. Η Ευρώπη ήδη αλλάζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ φώτισε το δρόμο για μια εναλλακτική πολιτική αντίστασης και δημιουργίας, έχοντας στο πλάι του σημαντικά κινήματα πολιτικής ανατροπής, το Podemos, το Sinn Fein κλπ. Ο νεοφιλελευθερισμός απειλείται τώρα άμεσα, η Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης αναδύεται αργά και σταθερά.

Είναι ξεκάθαρο πλέον, πως η συνέχιση των μνημονίων είναι ένα μη ρεαλιστικό σενάριο για το μέλλον της χώρας. Το success story της κυβέρνησης, είναι επικίνδυνο. Ρίχνει στάχτη στα μάτια των πολιτών, διότι:
  • Η Ελλάδα δεν πρόκειται να επανέλθει στις αγορές χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.
  • Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης όσο τα περισσότερα ουσιαστικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας (κόκκινα δάνεια, φθίνουσα ρευστότητα, αδύναμες επενδύσεις, χαμηλές εξαγωγές) παραμένουν χωρίς προοπτική επίλυσης.
  • Η Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει με όρους κοινωνικής συνοχής χωρίς να απεγκλωβιστεί από τους διεθνείς και εγχώριους φορείς της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που βάζουν τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους.
  • Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την ανασυγκρότηση και το δημοκρατικό μετασχηματισμό της χώρας, χωρίς τη ριζική αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής.
Οι πολίτες δεν πρέπει να πέσουν θύματα της τρομολαγνείας του φοβισμένου διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος, που επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο χρέος, τη χρηματοδότηση, τη ρευστότητα, τις συντάξεις, τις καταθέσεις κλπ, διότι:
  • Οι μισθοί και οι συντάξεις αποτελούν πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού και δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα χρηματοδότησής τους.
  • Τα θέματα της χρηματοδότησης αφορούν αποκλειστικά την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων. Η Ελλάδα, όπως κάθε κράτος, διαθέτει διάφορα εργαλεία άντλησης ρευστότητας βραχυπρόθεσμα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια.
  • Οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ πρόσφατα πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες και για το επόμενο διάστημα προστατευμένες. Είναι ήδη κρατικές, με την τυπική έννοια του όρου, και το κράτος θα μπορούσε να εξασκήσει τα μετοχικά, ιδιοκτησιακά του δικαιώματα.
  • Το μεγαλύτερο μέρος του κοστολογημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από τα Μνημόνια, προκύπτει από ανακατανομή των δημοσίων δαπανών και μεταφορά ισοζυγίων προς τους τομείς που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Προκύπτει από το δραστικό περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Προκύπτει από τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, που για πρώτη φορά, δεν θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του συσσωρευμένου χρέους αλλά για την απεξάρτηση των λειτουργικών δαπανών του κράτους από το ΕΣΠΑ - ΣΕΣ και το δανεισμό.
Η Ευρώπη, η Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά, η Κέρκυρα κινδυνεύουν από τα μνημόνια και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολίτες πρέπει να νικήσουν το φόβο και να τον στρέψουν σε ΕΛΠΙΔΑ. Πρέπει να εμπιστευτούν το ΣΥΡΙΖΑ, διότι:
Το μνημόνιο θα αντικατασταθεί αμέσως από ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, οικονομικής ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης και ένα σαρωτικό πρόγραμμα αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμών για τη θεσμική ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος και του κράτους.
Εγγυόμαστε τις βασικές ανάγκες (στέγαση, υγεία, τροφή, ρεύμα, 13η σύνταξη για χαμηλοσυνταξιούχους) των πιο άσχημα χτυπημένων από την κρίση συνανθρώπων μας και παρεμβαίνουμε στα στοιχειώδη προβλήματα της οικονομίας (χρέη στο κράτος, κόκκινα δάνεια, ανεργία) για να σταματήσει τον κατήφορο.
Οι δικές μας μεταρρυθμίσεις δεν είναι η κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας αλλά οι αλλαγές στα πλαίσια λειτουργίας των θεσμών με αιχμές τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, το φορολογικό σύστημα και το κράτος πρόνοιας.

Διέξοδος υπάρχει... είναι στο χέρι σου.
Με τη δύναμη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και των κινημάτων.

Στέφανος Σαμοΐλης
υπ. Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου