Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ; Ούτε να το σκέφτεστε!

Ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ; Ούτε να το σκέφτεστε!
 
Κέρκυρα, 20/08/2014
 
Με την μνημονιακή λογική της ιδιωτικοποίησης και της κερδοσκοπίας αντιμετωπίζει η συγκυβέρνηση ακόμα και το δράμα των 1.500.000 ανέργων! Ενόψει του σχεδίου ανασυγκρότησης του ΟΑΕΔ, κυκλοφόρησαν «σενάρια» για διχοτόμηση των δραστηριοτήτων του οργανισμού, με την χορήγηση των (συρρικνωμένων ήδη μέχρι ανυπαρξίας) επιδομάτων ανεργίας να περνάει στο ΙΚΑ, ενώ η πολιτική απασχόλησης (προγράμματα, επιδοτήσεις, κοινοτικές ενισχύσεις για ΄΄δημιουργία θέσεων απασχόλησης΄΄, κλπ), περνάει σε ιδιώτες!
 
Οι καθυστερημένες και αόριστες διαψεύσεις του υπουργείου Εργασίας, δεν πείθουν κανέναν. Δεν πείθουν ούτε καν το συγκυβερνόν ΠΑΣΟΚ, που με ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, και ζητάει να αποσυρθούν.
 
Σε μια περίοδο βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών, με την ανεργία να έχει φτάσει στο 30% και για τους νέους στο 60%, η όποια σκέψη διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ αποτελεί πολιτικό, αντικοινωνικό και αντεργατικό έγκλημα. Οι άνεργοι παραδίδονται βορά στα χέρια κερδοσκόπων δουλεμπόρων, οι πολιτικές απασχόλησης παραδίδονται στα χέρια ιδιωτών και εταιρειών!
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι εργατικοί και κοινωνικοί φορείς, θα αντιταχθούν σθεναρά σε οποιαδήποτε τέτοια σχέδια. Η αντιμετώπιση της ανεργίας και η προστασία των ανέργων αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους. Ο δημόσιος χαρακτήρας του ΟΑΕΔ θα παραμείνει και θα προστατευθεί. Η αναδιοργάνωσή του πρέπει να είναι προϊόν πολιτικής και κοινωνικής διαβούλευσης. Αντί αόριστων διαψεύσεων, το υπουργείο οφείλει να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα το σχέδιο αναδιοργάνωσης του Οργανισμού που απεργάζεται, και να το θέσει σε συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, την κοινωνία.
 
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας. Η αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, οφείλει να έχει ως στόχο έναν σύγχρονο Οργανισμό, δημόσιο, ενιαίο, παραγωγικό, χρηματοδοτούμενο όχι μόνο από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες αλλά και από το κράτος. Έναν Οργανισμό που θα λειτουργεί ως βασικό εργαλείο για τον επανασχεδιασμό και την προώθηση πολιτικών αντιμετώπισης της ανεργίας, θα στηρίζει την πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, και θα αποτελεί πυλώνα ενός αναπτυξιακού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
 
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου