Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Nα οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια νέα τουριστική πολιτική.

Nα οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε
μια νέα τουριστική πολιτική
Δήλωση του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη
για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Κέρκυρα, 273/09/2013

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτέμβρη) συνοδεύεται από θετικά ποσοστά στις αφίξεις, χωρίς ωστόσο να αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα του κερκυραϊκού και εν γένει του ελληνικού Τουρισμού.

Ο κλάδος του τουρισμού, παρά τους πανηγυρισμούς και την ατελείωτη «αριθμολογία» εκ μέρους της κυβέρνησης, έχει τεράστια προβλήματα, τις επιπτώσεις των οποίων τις βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι απασχολούμενοι, και οι τοπικές κοινωνίες με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως είναι βεβαίως και η Κέρκυρα.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους του κλάδου, αυτοί πλήττονται τρομερά τόσο από τις εργασιακές συνθήκες «γαλέρας», όσο και από την εποχικότητα. Ο μνημονιακός νόμος 3986/2011 απέκλεισε σχεδόν το σύνολο των εργαζόμενων σε εποχικά επαγγέλματα από την παροχή του επιδόματος ανεργίας, με δραματικές συνέπειες για χιλιάδες οικογένειες και για τις τοπικές οικονομίες. Η εποχικότητα στον τουρισμό συνιστά για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους καθεστώς «ειδικής ανεργίας». Οι πραγματικές θέσεις εργασίας θυσιάζονται διαρκώς για ευέλικτες, «φτηνές» μορφές απασχόλησης (όπως η πρακτική άσκηση). Τέλος, η «μαύρη» εργασία ευημερεί, τη στιγμή που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν παραλύσει και ουδείς γνωρίζει αν τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις όπου αυτή ανθεί καταλήγουν στα ασφαλιστικά ταμεία ή… αλλού! Τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων του τουρισμού, συναντούν συστηματικά «σιγή ασυρμάτου» από το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση. Σε όλες δε τις νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις του υπουργείου Τουρισμού, ο παράγοντας «εργασία»… αγνοείται επιδεικτικά!

Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες του κλάδου, αυτοί βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση. Πλήττονται από την μονοπωλιακή πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγαλοξενοδόχων. Πλήττονται από την πολιτική του Μνημονίου και τους υπηρέτες του, που καταστρέφουν ή ξεπουλούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, σχεδιάζοντας να ιδιωτικοποιήσουν κάθε διατιθέμενο αναπτυξιακό μοχλό (αεροδρόμια, λιμάνια, δημόσια ακίνητη περιουσία).

Οι πανηγυρισμοί και η ατελείωτη «αριθμολογία» εκ μέρους της κυβέρνησης για το θετικό πρόσημο που παρουσιάζουν φέτος οι αφίξεις του Τουρισμού (αεροδρόμιο, λιμάνι, κρουαζιέρα), δεν μπορούν να κρύψουν την έλλειψη εθνικής τουριστικής πολιτικής. Είναι μια αύξηση συγκυριακή, που διαμορφώνει παραπλανητικά δεδομένα, και δεν μεταφράστηκε σε αύξηση του τζίρου.

Στην τουριστική πραγματικότητα της Κέρκυρας, το φαινόμενο του “all inclusive” έχει πλέον καθιερωθεί, και οδηγεί σε αποτυχία προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού (αν ως ‘‘ποιότητα’’ θεωρήσουμε τους επισκέπτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης). Επιπλέον, η έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής και η ανεπάρκεια βασικών υποδομών σε τοπικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την αδιαφορία (ή αδυναμία) εγκαθίδρυσης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, διαμορφώνουν πρόσφορο έδαφος σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς, που επίσης προσφέρουν ήλιο και θάλασσα αλλά με χαμηλότερο κόστος.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι απλώς λογιστικά μεγέθη ή «μονοκαλλιέργεια». Θέλουμε δυναμικό τουρισμό, με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. Θέλουμε τον τουρισμό ως μοχλό ανάπτυξης, με ανταποδοτικό χαρακτήρα προς την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας, και όχι προς όφελος λίγων μεγαλοξενοδόχων, και ακόμα λιγότερων πολυεθνικών εταιριών.

Γα να μπορέσουμε να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τη μελλοντική ανάπτυξη του Τουρισμού μας, είναι αναγκαία η καθιέρωση μιας νέας τουριστικής πολιτικής, που θα απαντά ικανοποιητικά στις εσωτερικές αναπτυξιακές ανάγκες του ίδιου του τουρισμού.

Αυτού του είδους η τουριστική πολιτική προϋποθέτει, όμως, κατάργηση του Μνημονίου και επανάκτηση όλων εκείνων των αναπτυξιακών εργαλείων, τα οποία οι κυβερνώντες ξεπουλούν.

Είναι αυτονόητο ότι αυτή την  προοπτική η σημερινή κυβέρνηση δεν επιθυμεί και δε δύναται να διεκδικήσει. Αυτή η προοπτική μπορεί να διαμορφωθεί μόνο στα πλαίσια ενός ευρύτερου αριστερού κυβερνητικού μετώπου, το οποίο εμείς επιθυμούμε και αγωνιζόμαστε σθεναρά για την καθιέρωσή του.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου