Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Κώστα Γεωργάκη, ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΝΑΜΕ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη

Κώστα Γεωργάκη, ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΝΑΜΕ!

Κέρκυρα, 20/09/2013

Πέρασαν 43 χρόνια από την αυτοθυσία του Κώστα Γεωργάκη. Η φετινή επέτειος μνήμης από το μαρτυρικό θάνατο του ιδεολόγου Κερκυραίου φοιτητή, που σχεδόν συνέπεσε με τη νύχτα της δολοφονίας του 34χρονου αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη από χέρι Χρυσαυγίτη, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ο 22χρονος Κερκυραίος φοιτητής Γεωλογίας στη Γένοβα της Ιταλίας, αυτοπυρπολήθηκε στην Πλατεία Ματεότι τη νύχτα της 18ης προς 19η Σεπτεμβρίου 1970, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς που επικρατούσε στην Ελλάδα, κάνοντας πράξη το στίχο του ποιητή «…αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, αν δεν καούμε εμείς, πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη;».

Η Χούντα τότε είχε αποσιωπήσει το γεγονός και επέτρεψε τη μεταφορά της σορού του στην Κέρκυρα με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, φοβούμενη τη λαϊκή οργή. Η πράξη του, όμως, είχε ήδη αφυπνίσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την κατάσταση στην Ελλάδα. Η αυτοθυσία του αποτέλεσε ξεχωριστό γεγονός στην αντίσταση κατά της δικτατορίας, αλλά και προάγγελο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μέσα από τα γράμματα – παρακαταθήκη, που άφησε λίγο πριν την αυτοθυσία του, ο Κώστας Γεωργάκης προέβλεπε ότι οι λαοί της Ευρώπης θα καταλάβουν κάποτε τι σημαίνει φασισμός. «Η γη μας που γέννησε την λευτεριά θα εκμηδενίσει την τυραννία», έγραφε.

Σήμερα το αβγό του φιδιού εκκολάπτεται ξανά και η χώρα μας ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις σε καιρό δημοκρατίας. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα με τους υπηρέτες του, έχουν οδηγήσει στην απόγνωση μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει υποστεί τις τραγικές συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Έτσι, ένα κομμάτι του επιλέγει λανθασμένα να στηρίξει νεοναζιστικά μορφώματα, πιστεύοντας ότι, με τον τρόπο αυτό, τιμωρεί τους “δημοκράτες” δυνάστες του. Δεν κατανοεί όμως ότι, με τον τρόπο αυτό, λειαίνει το δρόμο σε τραμπούκους φασίστες δολοφόνους.

Η απάντηση στο νεοναζισμό πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί. Και δεν είναι άλλη από τον ενωτικό, μαζικό και οργανωμένο αγώνα του λαϊκού κινήματος.

Κατά το παράδειγμα του Κώστα Γεωργάκη, οι χαλεποί καιροί αναζητούν ΟΧΙ μιμητές της ηρωικής αυτοθυσίας του, αλλά ιδεολόγους αγωνιστές. Ανθρώπους που θα είναι έτοιμοι να θυσιάσουν την ηρεμία της μίζερης καθημερινότητάς τους και να ξεσηκωθούν ειρηνικά, με απώτερο στόχο να αλλάξουν τα δεδομένα που οδηγούν τη χώρα και τους πολίτες της στην καταστροφή, ανατρέποντας τους πολιτικούς δυνάστες τους.

Κώστα Γεωργάκη, ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΝΑΜΕ!

Στέφανος Σαμοΐλης
Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου