Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Η απόλυτη απαξίωση του Ιονίου Πανεπιστημίου συνεχίζεται.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη
Μετά από το Τμήμα Ασιατικών Σπουδών, σειρά έχει τώρα η Ειδίκευση Ισπανικής.
Η απόλυτη απαξίωση του Ιονίου Πανεπιστημίου συνεχίζεται.

Κέρκυρα, 13/12/2014

Απορίας άξια είναι η αδιαφορία τόσο του Υπουργείου Παιδείας όσο και της Πρυτανείας του Ιονίου Πανεπιστημίου για την κατάργηση της πρωτοποριακής Ειδίκευσης για τα ελληνικά δεδομένα της Ισπανικής Γλώσσας του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης & Διερμηνείας.

Αυτή τη στιγμή η Ειδίκευση Ισπανικής καταρρέει, λόγω παντελούς έλλειψης διδακτικού προσωπικού. Οι φοιτητές δεν είναι δυνατόν να εξεταστούν σε μαθήματα για τα οποία δεν υπάρχει καθηγητής να τους διδάξει. Οι μεν τριτοετείς και  τεταρτοετείς κινδυνεύουν στην πράξη με διακοπή των σπουδών τους, οι δε επί πτυχίω φοιτητές κινδυνεύουν να μην φτάσουν ποτέ στην ορκωμοσία, αφού ο οδηγός σπουδών ορίζει ότι θα πρέπει να έχουν εξεταστεί επιτυχώς στα 52 μαθήματα της συγκεκριμένης Ειδίκευσης. Πράγμα αδύνατον.

Οι φοιτητές έχουν ζητήσει επανειλημμένα την άμεση επίλυση του προβλήματος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς Πρυτανείας και Υπουργείου. Οι μέχρι τώρα συμβασιούχοι καθηγητές που δίδαξαν στη συγκεκριμένη Ειδίκευση, δεν αποτελούσαν παρά μια βραχυπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα.

Μετά από το Τμήμα Ασιατικών Σπουδών, σειρά έχει τώρα η Ειδίκευση Ισπανικής που, με τα σημερινά δεδομένα, οδηγείται σε κατάργηση! Η απόλυτη απαξίωση του Ιονίου Πανεπιστημίου!

Το Πρυτανικό Συμβούλιο επικαλείται έλλειψη πόρων για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού. Αυτό είναι γεγονός, και είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής, που περικόπτει σταθερά και σταδιακά τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Παιδείας και μειώνει τα κονδύλια για την ανώτατη εκπαίδευση. Η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της, διδάσκοντες και διδασκόμενοι, καλούνται να συνταχθούν στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Στον ψηφισθέντα από την κυβερνητική πλειοψηφία Προϋπολογισμό του έτους 2015, προβλέπονται αθροιστικές περικοπές στους διατιθέμενους πόρους του Υπουργείου Παιδείας της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ! Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι μειώσεις αγγίζουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ (-7,3%). Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση συμπιέζεται κατά 42 εκατομμύρια ευρώ. Η ανώτατη εκπαίδευση θα δεχτεί για το 2015 περικοπές των 70 εκατομμυρίων ευρώ (-3,3%) με τα  πανεπιστήμια να βρίσκονται εδώ και καιρό πλέον σε κρίση ακόμη και στο επίπεδο των λειτουργικών τους αναγκών.

Οφείλουν άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τόσο το Πρυτανικό Συμβούλιο όσο και η Πρύτανης του Ιονίου  Πανεπιστημίου κα Αναστασία Σαλή - Παπασαλή. Είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας, είναι αίτημα του κερκυραϊκού λαού, που βλέπει να απαξιώνεται και να διαλύεται ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας των Ιονίων Νήσων, που είναι η ριζοσπαστική και πρωτοποριακή σχέση τους με την ανώτατη εκπαίδευση.

Στέφανος Σαμοΐλης
βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου