Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Κτηνιατρικό Εργαστήριο Κέρκυρας: Η εύκολη λύση του κλεισίματος.

Κτηνιατρικό Εργαστήριο Κέρκυρας: Η εύκολη λύση του κλεισίματος
Ερώτηση των βουλευτών Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ
Στέφανου Σαμοΐλη & Φωτεινής Βάκη

10/06/2015

Ερώτηση σχετικά με το κλείσιμο του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου στο Κομμένο και τη δυνατότητα επαναλειτουργίας του, κατέθεσαν οι Βουλευτές Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη και Στέφανος Σαμοΐλης, προς τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, τίθεται το ιστορικό του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Κέρκυρας, το οποίο δημιουργήθηκε το 1992, με χρηματοδότηση της Ε.Ε. για την ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών. Πέρα από την απορρόφηση κονδυλίων, δεν υπήρξε ουδέποτε βούληση για ουσιαστική οργάνωση και λειτουργία του. Αφενός η υποστελέχωση και αφετέρου η μη ένταξη στο εθνικό σύστημα διαπιστευμένων οργανισμών, οδήγησαν στην απαξίωση του Εργαστηρίου και τον περιορισμό της αποστολής του, ενώ θα μπορούσε να έχει αρμοδιότητες μικροβιολογικών, βιολογικών και βιοχημικών δοκιμών, εξετάζοντας μεταξύ άλλων αγροτικά προϊόντα, κτηνιατρικά δείγματα, περιβαλλοντικά δείγματα, τρόφιμα και προϊόντα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του προηγούμενου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Αύγουστο του 2014, αποφασίστηκε η μη συνέχιση της λειτουργίας των Κτηνιατρικών Εργαστηρίων Κέρκυρας, Κοζάνης και Μυτιλήνης. Η ευθύνη του ανθρώπου απέναντι στη χλωρίδα και την πανίδα, φαίνεται ότι πέρασε κάτω από τον μνημονιακό οδοστρωτήρα «εξορθολογισμού» του Υπουργείου με κριτήριο το κόστος και την έλλειψη βούλησης αποτελεσματικής οργάνωσης. Αντί να τεθεί στόχος η ουσιαστική στελέχωση και λειτουργία του Εργαστηρίου, η μοναδική δομή του είδους στα Ιόνια νησιά, ακολούθησε η εύκολη λύση του κλεισίματος.

Αγνοήθηκε η αρχική στοχοθεσία περί «ενίσχυσης της νησιωτικότητας» με τη λειτουργία ενός σύγχρονου Κτηνιατρικού Εργαστηρίου στην Κέρκυρα που απασχολεί καταρτισμένο προσωπικό προσφέροντας θέσεις εργασίας, διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία και προάγοντας την επιστημονική πρακτική, ενώ εφόσον υπάρχει κτηριακή υποδομή και εξοπλισμός, όχι μόνο δεν θα  μπορούσε να κλείσει το Εργαστήριο, αλλά να γίνει συγκέντρωση και άλλων αρμοδιοτήτων και να λειτουργήσει επιπλέον έως Κλινική Ζώων.

Ο κ. Υπουργός ερωτάται τι προτίθεται να κάνει για την επαναλειτουργία του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Κέρκυρας, με γνώμονα την ενίσχυση της νησιωτικότητας, καθώς και τη μέριμνα για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων. Σε περίπτωση αποκλεισμού επαναλειτουργίας, ερωτάται σε ποιες πράξεις θα προχωρήσει προκειμένου να αξιοποιηθεί ή διατεθεί το σύνολο της  υλικοτεχνικής δομής του Εργαστηρίου, αποφεύγοντας το ενδεχόμενο καταστροφής της, καθώς και από ποιον φορέα θα αντικατασταθεί το έργο του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου στην Κέρκυρα, χωρίς αυτό να μεταβιβάζεται σε άλλα Κέντρα όπως στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου