Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015

Για ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, δημόσιο, χωρίς αποκλεισμούς, σχολείο.

Για ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, δημόσιο, χωρίς αποκλεισμούς, σχολείο.
Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Κέρκυρα, 18/05/2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας εύχεται καλή δύναμη και καλή επιτυχία στους μαθητές και στις μαθήτριες που δίνουν τη μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Τους ευχόμαστε καλή δύναμη και να επιτύχουν τους στόχους τους. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτές οι εξετάσεις είναι μια δοκιμασία με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη θέσει σε δημόσια διαβούλευση και προωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκπαιδευτικής ανασυγκρότησης, με στόχους:
  • Όχι αποκλεισμοί, αλλά κατοχύρωση του καθολικού δικαιώματος στη γνώση.
  • Όχι μέτρηση των ικανοτήτων των μαθητών, αλλά ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων.
  • Όχι ανταγωνιστικό και παράλληλα φτωχό σχολείο, αλλά ένα ανοιχτό, δημοκρατικό και δημόσιο, «χωρίς σύνορα», σχολείο που θα παρέχει σύγχρονη, κριτική και δημιουργική γνώση, που δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν οι γονείς για την μόρφωση των παιδιών τους.
Συνεχίζουμε το διάλογο με όλη την κοινωνία, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στις επιβεβλημένες αλλαγές που θα καθιερώνουν:
  • 2χρονη προσχολική αγωγή και 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους. 
  • Ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης και μεταλυκειακή δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση.
  • Ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. 
Αλλαγές που θα αποκαθιστούν τη δημοκρατία και θα απελευθερώνουν τη δημιουργικότητα, την ανιδιοτέλεια, τη συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης του κόσμου της εκπαίδευσης, ως πρώτο βήμα της εκπαιδευτικής ανασυγκρότησης. Θα ανακουφίσουν τους μαθητές και μαθήτριες από το άγχος των συνεχών εξετάσεων.

Το πρώτο βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση έγινε ήδη με τα πρόσφατα νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας. Θα συνεχίσουμε μέχρι να υλοποιήσουμε, με την ενεργό συμπαράσταση όλου του κόσμου της εκπαίδευσης, το όραμα όλης της ελληνικής κοινωνίας για ένα Δημόσιο, Δωρεάν, μαζικό και Δημοκρατικό σχολείο, ποιοτικά αναβαθμισμένο.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου