Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ελάφρυνση στη φορολογία των αγροτών.

Ελάφρυνση στη φορολογία των αγροτών.
Δεν φορολογούνται οι αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολό τους, καθώς και οι επιδοτήσεις έως 12.000 €

Κέρκυρα, 15/05/2015

Ανακούφιση στη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος επέρχεται με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, και με την οποία εξαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα το σύνολο των αγροτικών αποζημιώσεων, καθώς επίσης εξαιρούνται και οι αγροτικές επιδοτήσεις έως 12.000 €.

Το ποσό των επιδοτήσεων που υπερβαίνει τις 12.000 € δεν φορολογείται αυτοτελώς αλλά προστίθεται στο δηλωθέν εισόδημα των αγροτών. Υπολογίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία (επιδότηση άνω των 12.000 €) εντάσσεται μόλις το 3% των (μεγάλων) αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Οι επιδοτήσεις των λοιπών, μικρών και μεσαίων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων δεν ξεπερνούν τις 12.000 €, μάλιστα οι επιδοτήσεις του 90% των αγροτών δεν ξεπερνούν ούτε καν τις 2.000 €.

Με την ρύθμιση αυτή αποκαθίσταται η άδικη και ισοπεδωτική μνημονιακή πολιτική υπερφορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος. Με το νόμο 4172/2013, ο οποίος συμπληρώνει προηγούμενους μνημονιακούς νόμους που αφορούν στην φορολογία εισοδήματος, προβλεπόταν φορολογία αποζημιώσεων και ενισχύσεων από το πρώτο κιόλας ευρώ! Με την οποία θα επιβαρύνονταν τα αγροτικά εισοδήματα του 2014, που καλούνται αυτή την περίοδο να δηλώσουν οι αγρότες στην φορολογική τους δήλωση.

Την άδικη αυτή μεταχείριση είχαν επισημάνει ακόμη και μνημονιακοί βουλευτές και παράγοντες της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν έκαναν όμως καμία ενέργεια, επί δύο χρόνια, για την άρση της αδικίας. Κι ακόμη χειρότερα: επιδίδονται τις δύο τελευταίες ημέρες σε μπαράζ δηλώσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για υπερφορολόγηση των αγροτών! Οι ίδιοι που ψήφιζαν την φορολόγηση αποζημιώσεων και επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ! Οποία υποκρισία!

Όσον αφορά τους Κερκυραίους αγρότες, οι ίδιοι γνωρίζουν ότι με το μέτρο αυτό ελαφρύνονται από 200 έως 2.000 ευρώ στον φόρο εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν. Και βλέπουν ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, προχωρά, με μικρά αλλά σταθερά βήματα, στην υλοποίηση δεσμεύσεών της και σε μέτρα ανακούφισης του αγροτικού κόσμου.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου