Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Συνάντηση Στέφανου Σαμοΐλη με την Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας Νάντια Βαλαβάνη

Συνάντηση Στέφανου Σαμοΐλη με την Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας Νάντια Βαλαβάνη
για ΕΕΤΑ – Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Κοινωνίες ΚΤΕΛ

Κέρκυρα, 25/05/2015

Την Παρασκευή 22/05/2015 ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης συναντήθηκε με την Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των ΠΟΑΥΣ - ΠΟΑΣ Δ. Φίλης και Γ. Τζανάκος αντίστοιχα, καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων Γιάννης Φοντάνας.

Συζητήθηκαν θέματα που βρίσκονται υπό την εποπτεία της υπουργού και αφορούν στις κοινωνίες των ΚΤΕΛ και πιο συγκεκριμένα την άδικη διπλή φορολόγηση στην οποία υπόκεινται σήμερα οι οδηγοί-ιδιοκτήτες λεωφορείων. Η υπουργός, αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ψηφισμένες οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις επί του θέματος, δεσμεύτηκε να εκδώσει άμεσα Ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών απ' την οποία να προκύπτει ξεκάθαρα ότι «οι αμοιβές  που καταβάλλονται στους οδηγούς - συνιδιοκτήτες Λεωφορείων, ενταγμένων σε  ΚΤΕΛ ως τακτικές αποδοχές  αποτελούν γι' αυτούς εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες , φορολογούνται στο όνομα τους ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Οι αμοιβές αυτές αποτελούν έξοδο της κοινωνίας, καταχωρούνται  στο βιβλίο εσόδων – εξόδων του λεωφορείου και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της». Στη συνέχεια συμφωνήθηκε η συνεργασία Υπουργού - εκπροσώπων  και με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, για την διερεύνηση και επίλυση και λοιπών θεμάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. 

Όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο κ. Φοντάνας και ο κ. Σαμοΐλης ενημέρωσαν την υπουργό για την παράτυπη κατάσχεση των 400.000 ευρώ από τη φορολογική διοίκηση της περιφέρειας, τα οποία αποτελούν ποσά που θα κάλυπταν υποχρεώσεις της ΠΙΝ προς τρίτους όπως και επιδόματα εκλογών για τους υπαλλήλους της Περιφέρειας. Επιπρόσθετα στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της κατάσχεσης των 5.700.000 ευρώ που αφορούν χρέη των προηγούμενων αυτοδιοικητικών πολιτικών ηγεσιών. Κοινή ήταν η διαπίστωση για την προσπάθεια στραγγαλισμού της νέας περιφερειακής αρχής των Ιονίων Νήσων με αυθαίρετες και εχθρικές κινήσεις από παράγοντες του κρατικού μηχανισμού, γι' αυτό και η Υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα των αδικιών που προέκυψαν από το χαράτσι του  ΕΕΤΑ 2013 και τις υπέρμετρες αντικειμενικές αξίες που επιβλήθηκαν σε κατοίκους τις περιφέρειας. Ο βουλευτής Κέρκυρας Σ. Σαμοΐλης είχε ήδη συζητήσει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής Τροπολογία για τον τρόπο εκκαθάρισης των υπερκοστολογημένων λογαριασμών. Η Υπουργός, παρότι απόλυτα σύμφωνη με το πνεύμα αυτό, διατύπωσε τον προβληματισμό της για τις κινήσεις που μπορούν πλέον να γίνουν μιας και η τεχνική δυσκολία του θέματος σε, συνδυασμό με τη νομική διάσταση που απαγορεύει την αναδρομική αλλαγή καταργημένου νόμου, δεν αφήνουν περιθώρια επανεξέτασης του ΕΕΤΑ. Πρόσθεσε όμως, ότι άμεσα θα υπάρξει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών οι οποίες θα ελαφρύνουν το φορολογικό φορτίο και θα αμβλύνουν τις αδικίες. Προτρέπει δε τους θιγόμενους -από λάθος υπολογισμό τετραγωνικών μέτρων στον ΕΝΦΙΑ- πολίτες, να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις στο Ε9 χωρίς επιβάρυνση μέχρι την 30/6/2015.

Η κυβέρνηση παραμένει συνεπής με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για την κατάργηση των άδικων χαρατσιών που επέβαλε το Μνημόνιο στην Ελλάδα, όσο και για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος που έως τώρα βάρυνε αποκλειστικά τα μικρά και μεσαία οικονομικά στρώματα της χώρας.

Παρ' όλους τους εκβιασμούς και τις εγχώριες πιέσεις των θιασωτών της υποτακτικής πολιτικής απέναντι στους τοκογλύφους δανειστές, ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη καταργεί βήμα-βήμα τα Μνημόνια και θεσπίζει νόμους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης. Ο δρόμος είναι μακρύς και θέλει υπομονή, ιδιαίτερα όταν οι μεγαλύτερες αντιδράσεις απέναντι στο Πρόγραμμα εξόδου από τη μνημονιακή κρίση έρχονται μέσα από την Ελλάδα, από τους υπερασπιστές του νεοφιλελεύθερου δόγματος της κερδοσκοπίας και της διαπλοκής.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου