Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ιστορική στην προκλητικότητά της η Απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους όρους δόμησης του Ερημίτη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη

Ιστορική στην προκλητικότητά της η Απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους όρους δόμησης του Ερημίτη.

Κέρκυρα, 22/11/2014

Ήρθε η ώρα των μεγάλων και δυναμικών κινητοποιήσεων για την προστασία του Ερημίτη, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την περιφρούρηση της αξιοπρέπειάς μας. Δεν είναι δυνατό, για λιγοστές θέσεις εργασίας αμφιβόλων συνθηκών και δικαιωμάτων, για μηδενικά οφέλη στην τοπική οικονομία της Κέρκυρας, για τα διεθνή συμφέροντα που εξυπηρετεί η σημερινή υποτακτική κυβέρνηση, να καταστρέφεται με το πρόσχημα του τεχνητού δημόσιου χρέους -πόσω δε μάλλον με άκρως αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό τρόπο- ο φυσικός μας πλούτος, η φυσική μας κληρονομιά που οφείλει να παραδοθεί ανέγγιχτη στις επόμενες γενεές.

Η Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ [3874/2014] που απορρίπτει την Αίτηση Ακύρωσης κατοίκων της Κέρκυρας κατά του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκε το ΕΣΧΑΔΑ και η συνοδευτική ΣΜΠΕ, χαρακτηρίζεται -όχι μόνο από εμάς, αλλά και από τους νομικούς κύκλους της χώρας- ως ιστορική λόγω της προκλητικότητάς της. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν μας έχει συνηθίσει το Ανώτατο Δικαστήριο σε τέτοιες Αποφάσεις, γεγονός που εξηγεί τη χρόνια επιφυλακτικότητά μας ως προς το αδέσμευτο και ανεξάρτητο της δικαστικής εξουσίας στην Ελλάδα.

Ενημερώνουμε ευθύς εξαρχής τους πολίτες της Κέρκυρας και των Ιονίων Νήσων:
  • Η υπόθεση της εκποίησης του οικοσυστήματος του Ερημίτη, δεν έχει τελειώσει. Εκκρεμεί ακόμα μια Απόφαση του ΣτΕ για το Ναυτικό Οχυρό. Αναμένουμε τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον καθορισμό νέων περιβαλλοντικών όρων στο επόμενο στάδιο υλοποίησης του ΕΣΧΑΔΑ η οποία θα προσβληθεί στο ΣτΕ επίσης. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι ήδη δρομολογείται το συντομότερο δυνατό, παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
  • Τα ψέματα έχουν κοντά πόδια λέει ο λαός. Τόσα χρόνια επικράτησε το ίδιο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος των λίγων. Επικράτησε ο ανηλεής καπιταλισμός, σε βάρος της οικονομίας της χώρας, σε βάρος της κοινωνικής συνοχής, σε βάρος του περιβάλλοντος, σε βάρος της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας. Επικράτησε η λογική της υποθήκευσης του μέλλοντός μας. Τα αποτελέσματα σήμερα αυτής της “πολιτικής κουλτούρας” είναι εμφανή. Η συγκεκριμένη επένδυση στον Ερημίτη αλλά και στον Ίσσο ή τη Μπούκα Λευκίμμης και το ψυχιατρείο δεν γίνεται για το όφελος των τοπικών κοινωνιών. Πόσω δε μάλλον, όταν για αυτές τις “λυτρωτικές” εν καιρώ κρίσης και “θεόσταλτες” επενδύσεις, πρέπει να καταστραφεί ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον. Πόσο πια ακόμα μπετόν απαιτείται στα δάση και τους αιγιαλούς για το κέρδος των επενδυτών; Πόσο χρήμα θα πέσει στις τοπικές οικονομίες; Ρωτήστε την Ερμιονίδα με τις 182 off shore εταιρίες αντίστοιχων επενδυτικών έργων. Ρωτήστε τους κάτοικους της Δ.Ε. Κασσωπαίων για των εκατομμυρίων ευρώ χαμένα αναπτυξιακά έργα του ΕΣΠΑ την τελευταία οκταετία.
Ως προς την Απόφαση, θέλουμε απλά να σχολιάσουμε κάποια σημεία ενδεικτικά της φιλοσοφίας της. Τα συμπεράσματα είναι των πολιτών.
  1. Έκπληκτοι διαβάζουμε στην Απόφαση [σελ 26] ότι “δεν προκύπτει ότι η Βίδρα χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο υγρότοπο”, ότι “δεν προκύπτει σταθερή παρουσία της στη Βρωμολίμνη”! Η νομοθεσία που ανέπτυξαν οι κάτοικοι στην Προσφυγή τους, επικαλείται σειρά διεθνών συνθηκών, διεθνών συμβάσεων, Οδηγιών κλπ.
  2. Έκπληκτοι διαβάζουμε στην Απόφαση [σελ 27] ότι η δόμηση - αστικοποίηση της περιοχής θα επηρεάσει μεν τα μεταναστευτικά πτηνά και τα είδη ορνιθοπανίδας, ... σε μικρή ένταση δε. Εν πάση περιπτώσει όμως, αφού τα μεταναστευτικά πτηνά χρησιμοποιούν και άλλους υγρότοπους της περιοχής, δεν προκύπτει κάποιο θέμα.
  3. Έκπληκτοι διαβάζουμε στην Απόφαση [σελ 28] ότι ο Ερημίτης δεν αναγνωρίζεται ως ενιαίο σύνολο με τους οικοτόπους Αντινιώτης [Natura] – Βουθρωτού [Natura], ως εκ τούτου δεν υφίσταται ζήτημα οικολογικής συνοχής του δικτύου Natura 2000. Σημειωτέον ο Ερημίτης απέχει 9km από τη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη και 4 km από τη λιμνοθάλασσα Βουθρωτού. Αλλά ακόμα και έτσι να είναι - λέει η Απόφαση - αυτό δεν αποτελεί μομφή προς το προσβαλλόμενο ΕΣΧΑΔΑ αλλά προς τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ που παρέλειψε να τον χαρακτηρίσει ως προστατευόμενο τοπίο!
  4. Έκπληκτοι διαβάζουμε στην Απόφαση [σελ 30] ότι αναγνωρίζεται ορθώς η μερική καταστροφή των λιβαδιών Ποσειδωνίας, αλλά η καταστροφή τους θα αποφευχθεί με την κατασκευή λιμενικής εγκατάστασης μέσα στην Ποσειδωνία για ελεγχόμενο αγκυροβόλιο!
  5. Έκπληκτοι διαβάζουμε στην Απόφαση [σελ 36] ότι στη διχογνωμία για το εάν ο Ερημίτης εντάσσεται στις κύριες περιοχές με προτεραιότητα στην παράκτια ανάπτυξη στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, η απάντηση του ΣτΕ είναι απλή: ότι φαίνεται να μην εντάσσεται, σημαίνει ότι ...σίγουρα εντάσσεται!
  6. Έκπληκτοι διαβάζουμε στην Απόφαση [σελ 38] ότι η εξασφάλιση της υδροδότησης δεν μπορεί να προηγείται του στρατηγικού σχεδιασμού. Με άλλα λόγια, ότι δεν έχει εξ αρχής σημασία, αν η ήδη προβληματική υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης που δεν αρκεί ούτε για την κάλυψη των Σινιών, δεν θα αρκεί για την κάλυψη της ύδρευσης του ακινήτου.
Τέλος, διαφωνούμε με τη θέση που δημόσια εξέφρασε το Εμπορικό Επιμελητήριο Κέρκυρας και εκτιμούμε ότι δεν τεκμηριώνεται ούτε οικονομικά ούτε αναπτυξιακά. Βλάπτει τα μέγιστα τους παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς που εκπροσωπεί.

Κατά τη δική μας άποψη, καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για την επιζήμια αποκρατικοποίηση κερδοφόρων υποδομών αναπτυξιακής σημασίας της χώρας, κανένας λόγος για τη τσιμεντοποίηση των οικοσυστημάτων, των δασών, των αιγιαλών και των λιμνοθαλασσών του ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένου νησιού μας. Πάγια θέση μας και βασικός πολιτικός στόχος των αγώνων μας, είναι η προστασία της δημόσιας περιουσίας από τα αρπακτικά του ΤΑΙΠΕΔ και των εντολοδόχων μηχανισμών της Ε.Ε.

Απαιτούμε άμεσα την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, που από την πρώτη στιγμή επισημάναμε τον αντισυνταγματικό του χαρακτήρα. Απαιτούμε άμεσα την ακύρωση των άκρως επιζήμιων για την κοινωνία και την οικονομία δρομολογούμενων ιδιωτικοποιήσεων.

Ήρθε η ώρα ο κερκυραϊκός λαός να αντιδράσει.
Σταματήστε να καταστρέφετε τη χώρα ΤΩΡΑ.

Στέφανος Σαμοΐλης
βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου