Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Η κυβέρνηση της Αριστεράς εγγυάται την πρόσβαση όλων των πολιτών σε ελεγμένο, ποιοτικό και φθηνό φάρμακο.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 Η κυβέρνηση της Αριστεράς εγγυάται την πρόσβαση όλων των πολιτών σε ελεγμένο, ποιοτικό και φθηνό φάρμακο.
 

27/11/2013
 
Η μνημονιακή δέσμευση για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ (στα 2 δις €, δηλαδή 200€ ανά άτομο κατ’ έτος, την στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 330€), μεταφράζεται ευθέως σε ραγδαία επιδείνωση της υγείας του μέσου Έλληνα πολίτη. Σημαίνει, επίσης, αυτόματη αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης, λόγω
  • της αυξημένης συμμετοχής στο κόστος του φαρμάκου,
  • της αύξησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων,
  • της συνεχούς αύξησης της αρνητικής λίστας (φάρμακα που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ),
  • της διαφοράς που πληρώνει ο ασθενής από την ασφαλιστική τιμή,
  • του 1€ ανά συνταγή που θα πληρώνει από 1/1/2014.
Με λίγα λόγια, οι πολίτες θα πληρώνουν πολύ περισσότερα, την ώρα που η κυβέρνηση και ο εντολοδόχος υπουργός Υγείας θριαμβολογούν ότι μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη! Αυτό που κατάφεραν, είναι να αυξηθεί η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη, από 12% το 2012 στο 24% σήμερα! Και θέλουν να την αυξήσουν ακόμη περισσότερο!
 
Οι συμφωνίες της αμαρτωλής συγκυβέρνησης και της τρόικας, οδηγούν στον στραγγαλισμό της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και στη σώρευση χιλιάδων ακόμα ανέργων, για να βρουν διάπλατες πόρτες και πρόσφορο έδαφος οι κολοσσοί πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών και οι παραγωγοί γενοσήμων φαρμάκων.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στρατηγικό στόχο την απο-εμπορευματοποίηση του φαρμάκου και της Υγείας και αγωνίζεται  για την συνολική αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης.
 
Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα υλοποιήσει μια πολιτική εγγυημένης πρόσβασης των πολιτών στις δομές υγείας και σε ελεγμένο, ποιοτικό και φθηνό φάρμακο:
  • Θα προωθήσει μια ισορροπημένη μείωση της τιμής των φαρμάκων ενταγμένη σε ένα συνολικό σχεδιασμό που θα εξασφαλίζει την αναβάθμιση της περίθαλψης.
  • Θα στηρίξει την προοπτική Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με αναβαθμισμένη δημόσια  φαρμακευτική  πολιτική, και  με  ενίσχυση του  ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ.
  • Θα υποστηρίξει το γενόσημο φάρμακο, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε έναν ΕΟΦ ισχυρά στελεχωμένο, που θα μπορεί να διενεργεί τακτικούς ελέγχους και να προστατεύει την αγορά από ακατάλληλα φάρμακα.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου