Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ιδρυτικό Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδύναμος λαός.


Ιδρυτικό Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδύναμος λαός.
Κάνουμε το βήμα για την κυβέρνηση της αριστεράς.
16/07/2013
Με το 1ο,  ιδρυτικό του Συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε ως ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Κόμμα που επιδιώκει να εκφράσει, στις συνθήκες του 21ου αιώνα, το αίτημα του σοσιαλισμού, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των δυνάμεων της εργασίας και των καταπιεσμένων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων. Κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και στο διεθνές γίγνεσθαι. Κόμμα που συμμετέχει στα κοινωνικά μέτωπα, στηρίζει τους κοινωνικούς αγώνες και τις λαϊκές πρωτοβουλίες.
Στο 1ο του Συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε και διατύπωσε με σαφήνεια και καθαρότητα την πολιτική, προγραμματική πρόταση του απευθύνει προς την ελληνική κοινωνία. Είναι μια πρόταση κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που στηρίζεται στην κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης και των λαϊκών τάξεων με τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου.
Πρώτο και αδιαπραγμάτευτο για εμάς βήμα, είναι η ακύρωση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Πρώτο βήμα αποτελεί η αποκατάσταση στα προ του Μνημονίου επίπεδα των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτερου μισθού, της κατώτερης σύνταξης, του επιδόματος ανεργίας και των οικογενειακών επιδομάτων.
Υψώνουμε ασπίδα προστασίας απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση. Δεν θα υπάρχει κανείς πολίτης χωρίς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για την επιβίωσή του, χωρίς περίθαλψη και κοινωνική προστασία, χωρίς πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της τροφής και της αξιοπρεπούς κατοικίας.
Αποτρέπουμε τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους. Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο. Απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που άλλοι ανέλαβαν υποθηκεύοντας τη χώρα.
Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε. Είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με τη δυσμενέστερη εξέλιξη. Είμαστε σίγουροι ότι ο λαός θα μας στηρίξει.
Για την έξοδο από την κρίση, για παραγωγική ανασυγκρότηση με αριστερή διακυβέρνηση, επιδιώκουμε την κοινή δράση και πολιτική σύμπραξη των δυνάμεων της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της ριζοσπαστικής οικολογίας. Δηλώνουμε πρόθυμοι ανά πάσα στιγμή, σήμερα και αύριο, πριν ή μετά τις εκλογές, να ανοίξουμε διάλογο και να προχωρήσουμε σε βήματα ενότητας για την ανατροπή της καταστροφής και τη στήριξη της κυβέρνησης της Αριστεράς.
Στο 1ο του Συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε και διατύπωσε επίσης τις καταστατικές αρχές λειτουργίας του, εξέλεξε Πρόεδρο του κόμματος τον σ. Αλέξη Τσίπρα, και εξέλεξε Κεντρική Επιτροπή από 200 μέλη. Ως μέλη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν από τα Ιόνια οι σύντροφοι Γιάννης Φοντάνας από την Κέρκυρα, Σταύρος Κοντονής από τη Ζάκυνθο και Χρήστος Παπαδόπουλος από τη Λευκάδα.
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου