Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Η κοινωνία ξαναθυμήθηκε και μας ξαναθύμισε τι σημαίνει αξιοπρέπεια, διεκδίκηση, αλληλεγγύη και ελπίδα!

Η κοινωνία ξαναθυμήθηκε και μας ξαναθύμισε τι σημαίνει αξιοπρέπεια, διεκδίκηση, αλληλεγγύη και ελπίδα!
Ομιλία του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.


 
10/02/2015
 
Αυτές τις μέρες γίνεται μια ουσιαστική θα έλεγα συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, οι οποίες και αναλυτικές είναι και ανά Υπουργείο παρουσιάζεται συγκεκριμένο στρατηγικό πρόγραμμα. Θα έλεγα ότι μπήκαμε σε  μια νέα εποχή. Δεν γινόταν πριν η συζήτηση κατ’ αυτόν τον τρόπο.
 
Γνωρίζαμε πως με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει ένα θετικό σοκ στην κοινωνία, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ενθαρρυντική από τις προβλέψεις μας. Ένα καθεστώς πέντε χρόνων έπεσε με πάταγο. Έπεσε έχοντας εξαντλήσει όλα τα όπλα του και η κοινωνία πήρε ανάσα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ξαναθυμήθηκε και μας ξαναθύμισε τι σημαίνει αξιοπρέπεια, διεκδίκηση, αλληλεγγύη και ελπίδα. Μπορεί να απέχουμε ημερολογιακά δεκαπέντε ημέρες από την ημέρα που η χώρα έφυγε από το σκοτάδι των μνημονίων, αλλά σε πολιτικό και ιστορικό χρόνο όλοι νιώθουμε –πιστεύω ακόμα και το μεγαλύτερο μέρος της Αντιπολίτευσης- ότι πλέον μπορούμε να ορθώσουμε ανάστημα.
 
Την Τετάρτη καλούμε τον ελληνικό λαό να δώσει το δικό του στίγμα, να ακουστεί η δική του φωνή στους δρόμους, την ίδια στιγμή που θα δίνεται η μάχη της διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο του Eurogroup.
 
Μιλάμε για νέα εποχή. Αυτό που βιώνουμε μετά την ανατροπή της προηγούμενης Κυβέρνησης λέγεται «πραγματική διαπραγμάτευση». Αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια υπέγραφαν αλλεπάλληλα μνημόνια περικοπών και λιτότητας πρώτη φορά βλέπουν τι σημαίνει διαπραγμάτευση και υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού.
 
Πρώτη φορά βλέπουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας λαός και μια Κυβέρνηση που αρνούνται να καταδικαστούν στο φαύλο κύκλο της φτώχειας και της ύφεσης. Πρώτη φορά βλέπουν μία κυβέρνηση να διαπραγματεύεται ανοιχτά, δυναμικά και ειλικρινά σε όλη την Ευρώπη.
 
Ο φόβος που περικυκλώνει τις μνημονιακές δυνάμεις είναι να μην πέσουν οι ίδιοι στα βράχια και όχι ο ελληνικός λαός. Η σωτηρία της κοινωνίας είναι πλέον ασύμβατη με τη δική τους σωτηρία, γι’ αυτό ο κ. Βενιζέλος χθες -και άλλοι Βουλευτές βέβαια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας- πίεσε την Κυβέρνηση να υπογράψει την παράταση του μνημονίου, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να δικαιολογήσει τη δική του ατομική πολιτική λύτρωση. Γιατί ο κάθε «κύριος Βενιζέλος» τελειώνει όταν τελειώνουν και τα μνημόνια.
 
Η συγκεκριμένη διαπίστωση δεν πρέπει να θεωρείται υπερβολή. Θυμηθείτε τις δηλώσεις του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Στρος Καν, που μας έλεγε ότι ο κ. Παπανδρέου είχε προσυμφωνήσει την υπογραφή του μνημονίου την ίδια στιγμή που μας έλεγε «λεφτά υπάρχουν».
 
Θυμηθείτε τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα πως το μνημόνιο είναι ευλογία ή τις δηλώσεις του κ. Άδωνι Γεωργιάδη για το ότι η τρόικα του κλέβει τη δόξα. Θυμηθείτε τα, κύριοι συνάδελφοι. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό σήμερα να μας λένε ότι τάχα ελπίζουν να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις της νέας Κυβέρνησης, που κύριο στόχο έχουν την κατάργηση των μνημονίων λιτότητας. Ακόμη και μέσα από αυτά τα ασφυκτικά χρηματοπιστωτικά χρονοδιαγράμματα, η στρατηγική της Κυβέρνησης κερδίζει χώρο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 
Ο τερματισμός της λιτότητας, η αναδιανομή του πλούτου, η επιστροφή στη δημοκρατία και η αλληλεγγύη αποτελούν αιτήματα που υπερβαίνουν τον ελληνικό λαό και απλώνονται τόσο στους λαούς του Νότου όσο και του Βορρά, διότι ακόμη και οι Γερμανοί εργαζόμενοι υποφέρουν από τη λιτότητα, τη γιγάντωση των επισφαλών μορφών εργασίας, το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων και τη συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια της γερμανικής ελίτ. Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε πως τα αιτήματα της ελληνικής Κυβέρνησης μόνο εγωιστικά δεν είναι, αλλά ανοιχτά προς υιοθέτηση από κάθε Ευρωπαίο πολίτη.
 
Η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να αλλάξει ρότα, αν θέλει να συνεχίσει να είναι ενωμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί αταλάντευτα προς αυτή την κατεύθυνση της ενότητας, μέσα από την ουσιαστική αλληλεγγύη των λαών της.
 
Οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού ξεκαθάρισαν ένα θολό σημείο που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι αδύνατο να υπάρξει ανάπτυξη με την κοινωνία διαλυμένη από την ανθρωπιστική κρίση, την ανεργία και τις αντιδημοκρατικές εκτροπές.
 
Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει πάτος στο βαρέλι. Σημαίνει πως η ανοικοδόμηση της χώρας ξεκινάει πρώτα από την άμεση στήριξη του λαού μας, έτσι ώστε να μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια του. Σημαίνει άμεση εξασφάλιση στοιχειωδών αγαθών, όπως στέγη, τροφή και ηλεκτρικό ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σημαίνει φορολογική δικαιοσύνη και μεταφορά του βάρους στα υψηλά εισοδήματα, με παράλληλα και αποφασιστικά χτυπήματα στη διαπλοκή και στη διαφθορά της οικονομικής ολιγαρχίας και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, ανασύσταση της κοινωνικής πρόνοιας και της δημόσιας υγείας ως μηχανισμού ανακούφισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Σημαίνει καθολική δημόσια παιδεία, με άμεσο στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση όλων των παιδιών αυτού του τόπου στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Σημαίνει πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης που στον πυρήνα του θα έχει τη σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς όρους, την επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία.
 
Ανταγωνιστικότητα για εμάς δεν σημαίνει διαρκής υποτίμηση μισθών. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για εμάς σημαίνει στρατηγικό σχεδιασμό για την αξιοποίησή της και όχι ξεπούλημα των πάντων αντί πινακίου φακής.
 
Στέφανος Σαμοΐλης
Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου