Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Το αεροδρόμιό μας δεν πουλιέται, δεν ξεπουλιέται, δεν εκποιείται.

Το αεροδρόμιό μας δεν πουλιέται, δεν ξεπουλιέται, δεν εκποιείται.
Ηχηρό μήνυμα ενότητας και αντίστασης από την Κέρκυρα για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Με την παρουσία πολιτών του νησιού, τοπικών φορέων και θεσμικών εκπροσώπων, η Κέρκυρα έστειλε το απόγευμα της Παρασκευής  17/10 ηχηρό μήνυμα ενότητας και αντίστασης απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια εκποίησης του διεθνούς Αεροδρομίου “Ι. Καποδίστριας”.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία, που συνδιοργάνωσαν στην Πλατεία Ανουντσιάτας ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοΐλης, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο δήμαρχος της Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος και πολλοί ακόμη θεσμικοί φορείς, σωματεία και κινήματα του νησιού, καταδείχτηκε η αναγκαιότητα ο ενωτικός παλλαϊκός αγώνας να συνεχιστεί, προκειμένου τα περιφερειακά αεροδρόμια να παραμείνουν υπό κρατική ιδιοκτησία και έλεγχο, επιπλέον όμως να αναβαθμιστούν και μέρος των κερδών τους να επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, όπου η αποφασιστικότητα των παριστάμενων φορέων ήταν έκδηλη, ο βουλευτής Στέφανος Σαμοΐλης σημείωσε ότι στο διάστημα των 50 χρόνων που το “Ι. Καποδίστριας” παραχωρείται σε ιδιώτες η Κέρκυρα θα στερηθεί ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο. Την ίδια ώρα, το δημόσιο ταμείο θα έχει απολέσει 500 εκ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει καμία μελέτη κόστους – οφέλους γι’ αυτό το ξεπούλημα.

Ο βουλευτής κάλεσε σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για να αποτραπεί αυτός ο καταστροφικός σχεδιασμός και αναφέρθηκε στη νέα κινητοποίηση που προγραμματίζεται για την προσεχή Δευτέρα 20/10, με διαμαρτυρία έξω από το ΤΑΙΠΕΔ στις 11 το πρωί ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι διοργανωτές θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Πρόκειται για συντονισμένη δράση φορέων και συλλογικοτήτων της “Κοινής Πρωτοβουλίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων” από τη  Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, τα Χανιά, την Καβάλα και το Άκτιο που υποστηρίζουν σθεναρά ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας ανήκουν στο λαό και δεν αποτελούν λεία του ΤΑΙΠΕΔ και των επίδοξων επενδυτών.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος σημείωσε ότι η ΠΙΝ στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται, καθώς στόχος τους είναι η περιφρούρηση της δημόσιας περιουσίας. Ξεκαθάρισε ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι πλεονασματικά, επομένως αποτελεί υποχρέωση της κοινωνίας και των φορέων της να αντισταθούν στην εκχώρησή τους στα χέρια των ολίγων που λυμαίνονται τη χώρα. (Θυμίζουμε ότι στο ΤΑΙΠΕΔ κατατέθηκαν τρεις δεσμευτικές προσφορές για το διαγωνισμό παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Πρόκειται για τις κοινοπραξίες της αργεντίνικης Corporation America με την METKA του ομίλου Μυτηλιναίου, της γαλλικής VINCI με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα και της γερμανικής FRAPORT με την SLENTEL του ομίλου Κοπελούζου.)

«Το Αεροδρόμιο της Κέρκυρας θα γίνει ο τάφος όλων εκείνων που σχεδιάζουν να το ξεπουλήσουν. Εμείς θα νικήσουμε», τόνισε με έμφαση στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος.

Την πεποίθησή του, ότι μέσα από συλλογική κοινωνική δράση μπορούμε να αποτρέψουμε τα σχέδια όσων επιβουλεύονται το μέλλον της χώρας μας, μετέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΑ Νομού Κέρκυρας Γιώργος Μαυρωνάς. Αναφερόμενος στην επιχειρούμενη εκποίηση του Αεροδρομίου της Κέρκυρας σημείωσε, μάλιστα, ότι «πρόκειται για επιδοτούμενο ξεπούλημα», αναφερόμενος στη σημαντική στήριξη της εθνικής οικονομίας από τα έσοδα του “Ι. Καποδίστριας” και δεσμεύτηκε για συνέχιση του αγώνα με στόχο τα αναπτυξιακά εργαλεία να παραμείνουν στον τόπο, συμβάλλοντας στην προοπτική του.

Σε πλατιά λαϊκή ενότητα προέτρεψε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας Γιάννης Χαλικιόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι κάθε διάσπαση δυνάμεων εμποδίζει την επίτευξη του στόχου, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αριστοτέλης Κοσκινάς ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως επόμενη κυβέρνηση, να αναιρέσει όλες τις αποκρατικοποιήσεις τις οποίες θα έχει σχεδιάσει η προηγούμενη (σημερινή) κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου για τη διάσωση και την προστασία του Υλαϊκού Λιμένα Σταμάτης Γκίνης κάλεσε τους πολίτες να αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά για να αποτρέψουν την παραχώρηση του Αεροδρομίου σε ιδιώτες και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ή μας πετούν στη θάλασσα ή τους πετάμε εμείς στη θάλασσα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας Παναγιώτης Καλιβόπουλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το γενικευμένο σχέδιο ξεπουλήματος της κυβέρνησης, αναφερόμενος στη γενικευμένη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Νοσοκομείου.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν, επίσης, και χαιρέτισαν εκπρόσωποι του ΕΠΑΜ, της Πρωτοβουλίας ενάντια στην εκποίηση του Ερημίτη, καθώς και της Πρωτοβουλίας “ΊσSOS να μην είναι αργά” που εναντιώνεται στην εκποίηση του Ίσσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου